В покруса и паника са търговците на пазара "Хоризонт" в Кючук Париж в Пловдив навръх Цветница. Издадената късно вчера заповед на здравния министър Кирил Ананиев тържищата да не работят днес е изненада за повечето продавачи.

Те са покрили стоката с брезенти, докато дойдат колите да ги извозят. В най-голям шок и отчаяние обаче са цветарите. 

"Преди един час дойдоха полицаи да ни предупредят да затваряме, а ние очаквахме днес да продадем по-голямата част от цветята", коментира пред "Марица" Любомир Гърков. Той е приготвил към сто саксии, а също така десетки букети, защото днес е един от най-благодатните дни за продажба на цветя.

Това, че утре сергиите може да работят не го утешава изобщо.

"Днес е Цветница, днес се пазаруват цветя, а на кой да ги продадем утре, когато ни разрешиха да работим три дни", ядосва се търговецът. 

Продавачите на зеленчуци, плодове и цветя са възмутени, че решението за затваряне на пазарите на Цветница е взето в последния момент, когато те вече са били заредили стока.

"Това са стотици левове, които ние губим, а с тях си изхранваме семействата", каза Иво Христакиев, който продава зарзават.

Хората, които все още не са разбрали, че пазарите не работят днес, пък учудено обикалят малкото тържище и също недоумяват защо мярката не е оповестена предварително, за да могат да си напазаруват още в събота.

Подобна е ситуацията и на останалите пазари в Пловдив, където много от търговците са разбрали едва днес, че няма да могат да работят.

"Връчвам заповедите за затваряне на всички общински тържища и с полиция ще проверяваме дали тя се изпълнява", обясни пред "Марица" шефът на ОП "Общински пазари" Запрян Тодоров.

В същото време магазините за цветя продължават да работят, защото от кризисния щаб смятат, че там има как да се спазва дистанция и ограничителния режим за достъп. 

Всички хора по улиците в Пловдив са се съобразили с новата заповед задължително да се носят маски, видя екипът ни. Засега няма и голямо оживление заради празника дори пред църквите.