Стотици тонове с отпадъци, натоварени в 20 вагона, са докарани тази нощ на жп гарата в бобовдолското село Големо село. Това съобщиха хора, видели случката, цитирани от kamerton.news. Според тях товарът е пристигнал от Италия и е предназначен за изгаряне в ТЕЦ – Бобов дол. Те са убедени, че в балите се съдържат именно отпадъци, тъй като миризмата, която се е разнасяла около тях, е същата, каквато обичайно се носи около контейнер за смет. 

Интересно е, че преди два дни пред нас шефът на РИОСВ – Перник Пламен Ангелов заяви, че в момента ТЕЦ – Бобов дол няма договори за доставка на отпадъци и биомаса и експерименталното им изгаряне от около два месеца е преустановено. „След като нямат договори, какви са тези боклуци, които бяха докарани на гарата в Големо село тази нощ?“, питат хората, които са убедени, че изгарянето на отпадъци всъщност не е спирало, а технологията е вредна за околната среда и здравето на хората от близките населени места. 

Оказа се, че всъщност топлоцентралата има сключен договор за доставка на отпадъци. Това потвърди изпълнителният директор на дружеството инж. Емил Христов, цитиран от „Камертон“. Той не пожела да даде подробности около договора - с кого е сключен, за какви количества, от къде ще се докарват отпадъците. Христов не потвърди, но и не отрече за пристигнала пратка от Италия на гарата в Големо село. Първоначално каза, че не разполага с такава информация, но в рамките на телефонния разговор инж. Христов посочи, че транспортирането на отпадъците се извършва под контрола на институциите в Италия и България.

Изпълнителният директор на ТЕЦ – Бобов дол обясни, че дружеството вече разполага с разрешения за изгаряне на RDF (модифицирано гориво, което се произвежда от неопасни отпадъци) от всички екоинституции. Според него гражданите нямат основание да се притесняват за околната среда или за своето здраве, тъй като изгарянето на въглища е много по-опасно.

Категорично това са неопасни отпадъци, които си имат кодове. Всичко това се извършва под надзора на Министерство на околната среда и водите на България и на Италия. Всичко е под надзор. Ще се изгарят в момента, в който се изпълнят всички условия, когато се монтира апаратура. Въглищата са много по-опасни. Замърсявания, при всички положения, ако има такива и отделяне на CO2, ще бъде много, много ниско. Няма абсолютно никакви опасни газове. Това е най-ефективният начин за справяне на проблема с отпадъците. Пак ви казвам, че щом компетентните органи са дали положителна оценка на проекта, няма причина тяхното решение да бъде оспорвано. Колкото до контрола на изгаряне, има лаборатории и надали има друга структура в Югозападна България, която да е под такъв строг надзор, какъвто е ТЕЦ „Бобов дол“. Санкциите са много сериозни - стотици хиляди лева. Няма нищо, от което някой да има да се притеснява. Мои близки също работят в ТЕЦ-а“, обобщи инж. Христов.

Той не пожела да коментира критиките на природозащитници, че смяната на горивото се позволява без промяна на инсталациите и без инвестиции в модернизиране на пречиствателните системи в ТЕЦ – Бобов дол. „Не си заслужава да коментирам хора, на които не се знае кой им плаща, за да съсипват икономики. Не може някакви момчета и момичета да не говорят български език и да ми дават акъл как да живея“, заяви Емил Христов.

Той подчерта, че в близките дни във връзка с проекта на ТЕЦ – Бобов дол за смяна на горивото ръководството ще излезе с официално изявление до всички медии.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!