Слънце грее, а българи и чужденци са превзели зимните курорти. Въпреки че температурите са високи, ски пистите са отворени и едва поемат огромния поток от желаещи да се насладят на приключенски спускания, пише trafficnews.bg.

Очите на всички събраха двама ентусиасти голи до кръста, които са отишли да покарат ски на Черни връх. Въпреки че най-високата точка на Витоша се слави като един от най-ветровитите върхове, мъжете не трепват, пуснали се като през лятото - в контраст със снега и температурата от -6 градуса, но пък правейки си полезни слънчеви бани и закаляване. Междувременно и пловдивските курорти се напълниха. Стотици нарамиха ските и се спуснаха по пистите на Мечи чал и Пампорово. Родопските зимни курорти станаха една от най-любимите дестинации за прекарване на коледните и новогодишните празници. 

И това е интересно: Паника и хаос на Витоша, стотици коли са в капан на пътя за хижа "Алеко"! (ВИДЕО)

Скиори и сноубордисти не могат да се наситят на снежните емоции, които предлага планината. Пистите в най-южния ни ски курорт са с различна степен на трудност, а общата им дължина е 37 км. Всички лифхове работят в режим на оптимална скорост и на съоръженията няма опашки.

В разгара на сезона ски станциите на Пампорово предоставят в реално време информация за работещите лифтове и тяхното натоварване. Чип картите за безконтактно преминаване през входовете улесняват туристите. Така вече на никой не му се налага да мръзне дълго на студа, за да се добере до горната станция.Еднодневната лифт карта през този сезон е 55 лв, а половинката - 39 лв. В курорта е въведен строг фейсконтрол и преотстъпването на картите за лифт е невъзможно. При всяко първо ползване на карта камера заснема притежателя й, а след това при всяко минаване през лифтстанцията, компютъра сравнява лицата. 

По този начин "черната борса" на лифт карти е сведена почти до нула. Забранени са преотстъпването, размяната и препродажбата на лифт карти. При установено нарушение се отнема лифт картата, а ако семейството полза някоя от пакетните карти, се анулират картите на всички членове на семейството.


Ски гардеробите на пистите и в хотелите предлагат пълна екипировка под наем, като цената ски, щеки и обувки е 29 лева, а сноуборд с обувки е 37 лева. 

Цените в ресторантите по пистите тази година не са "актуализирани" и можете да хапнете супа за 6 лева и да пиете чай - за 3лв.

Накрая! Слънце грее, но сняг има - така че внимавайте как шофирате и не тръгвайте по планински пътища без вериги и хубав грайфер на гумите.