Броени дни преди папа Франциск да пристигне в Пловдив, е извършен пробив в сигурността на летището край Крумово, като е манипулирано видеонаблюдението. Сигнал за това се получи на редакционната поща. Според източника на информация, записите от камерите умишлено са били изтрити на 11, 12 и 15 април, което е заплаха за сигурността и безопасността на полетите и пътници, респ. на националната сигурност на страната, съобщава "Марица".

Целта е била да се прикрие контрабанда с алкохол с бандероли с изтекъл срок на годност, извършена на тези дати, което е нарушение на акцизното, митническото и данъчното законодателство на страната.

В сигнала е посочено, че на 11 април в безмитния магазин, намиращ се на територията на Летище Пловдив, са внесени около 1600 бутилки алкохол с бандерол DUTY FREE от митническия склад на дружеството, които са по стария образец, отменени със заповед на министъра на финансите № ЗМВ-860/18.09.2017 г. В нея е разписано, че срока за реализацията на стоки, облепени със стария образец на бандерола, е до 31.12.2018 г. и не е разрешено такива стоки да бъдат в търговската мрежа след тази дата. На 11.04.2019 г. са внесени и наредени в магазина стоки, за които е недопустимо да бъдат в търговските обекти с цел тяхната продажба.

На служителите, които работят на Летище Пловдив, няколко дни по-рано е бил раздаден списък с наличния алкохол с изтекли бандероли с цел всеки да си направи поръчка. Същият списък е бил предложен и на военнослужещи, които са участвали в летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация 2017-1” (ЕААТТС 17-1), провеждано на летището до 12 април. Не е известно по какъв начин са отчетени тези продажби и заверен отчета за продажба на същата дата на безмитния магазин.

Три дни по-късно непродадените количества алкохол са били прибрани обратно в митнически склад на летището след 21,30 ч. Поради факта, че всичко това е заснето от камерите, е било наредено да се изтрият записите, направени на 11,12 и 15 април.