До 4 години се предвижда изграждането на автомагистрала „Хемус” от София до пресичането й с пътя Русе- Велико Търново да бъде завършено. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на посещението си в града, съобщава "Монитор". 

Миналата година за отсечката от п.в. „Боаза“ - Велико Търново бяха отпуснати 1.35 млрд. лв. като тя ще бъде построена от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД. В момента компанията е в процес на преговори с вносители и производители за купуване на допълнителна техника и транспортни средства.

Очаква се строително-монтажните дейности от първия и третия участък да започнат в края на следващия месец, а за другите три участъка от трасето на АМ „Хемус“ са избрани изпълнители, които да актуализират изработените парцеларни планове, на базата на които по-късно ще се извърши придобиване на земя за държавна нужда.

За тази година се предвижда предсрочно да бъдат завършени 9.3 км от Ябланица до п.в. „Боаза” за близо 55 млн. лв. без ДДС. Други важни проекти са и тези за строителството в участъка от Русе до Бяла, както и програмата за ремонт на Агенция „Пътна инфраструктура”. Очаква се до края на месеца програмата да е готова като тя ще посочи кои ще са обектите, по които ще се работи тази година.

В нея ще бъдат включени и тунелите, които трябва да се ремонтират във Велико Търново. Освен за тях, ще се търсят средства и за ремонт на моста над река Янтра. От бюджета на министерството ще бъдат отпуснати и средства за ремонт на ВиК инфраструктура в кв. „Варуша.

Министър Аврамова информира, че след консолидацията на общините от област Велико Търново в единна ВиК Асоциация, областта ще има възможност да кандидатства за реализация на проекти с европейско финансиране. За целта обаче трябва да се изработи Регионално прединвестиционно проучване, което ще покаже нуждата от инвестиции и ще приоритизира работата по модернизиране на мрежата.

Надвзетите суми от е-винетки ще бъдат върнати, заяви още ресорният министър. Причина за допълнителните харчове бяха проблемите със системата в началото на годината. По думите на Аврамова в момента се приемат документите на всички, които са имали проблеми с плащанията, като на голяма част от тях средствата са възстановени.