Опасно наклонен блок в Тутракан застрашава живота на десетки семейства. Заради дългогодишен проблем с канализацията сградата се е наклонила с около 40 см през последните месеци. За да намалят риска, хората от блока са организирали воден режим.

В осеметажната сграда в момента живеят около 100-150 души. Шестте ѝ входа са полунаселени, като най-лошо е положението във вход "Е", където има около 5 обитаеми апартамента. Много хора са решили да избегнат риска и да не живеят тук, докато не бъде намерено някакво решение на проблема.

Според Славейко Йорданов проблемите с разпадането на блока са започнали през юни.

"За няколко дни двата входа пропаднаха с около 30 см, народът се изплаши, изнесе се от блока. Една част след около месец - месец и половина се върнаха. Другите си останаха там, където си бяха - при деца, роднини, по селата", разказа той.

За момента ток все още има, живущите са на воден режим. В част от апартаментите вече е видно, че има наклон. Асансьорите във вход "Д" не работят. 

За проблема кметът на общината д-р Димитър Стефанов научил на 12 юни. Жители алармирали, че за денонощие блокът е пропаднал със 17 см.
"Още същия ден следобед изпратих експерти от Дирекцията по строителство и строителен контрол, които да констатират тези пропадания.

На 19 юни с моя заповед се сформира комисия, която да направи оценка на самите деформационни процеси и да направи ревизия на водопроводната и канализационната система", обясни кметът.

Заключенията на комисията са, че има и вертикална и хоризонтална деформация, която започва още при строителството на самия блок.

"Имаме над 30 см пропадане и имаме отклонение по вертикала над 25 см. Разбира се, че е опасна сградата при тези деформационни процеси. На 30 ноември междуведомствената комисия гласува средства на стойност близо 740 000 лв., с които да бъде укрепен жилищният блок", допълни д-р Стефанов.

Той уточни, че има проблем във връзка със започването на укрепителните дейности - това са обществените поръчки, които се бавят. До края на годината обществената поръчка ще бъде качена на сайта на общината и в Агенцията за обществени поръчки. Кметът изрази надежда до края на януари, началото на февруари да има избран изпълнител и да се започнат укрепителните дейности.