Капанчета по Северното Черноморие пробутват на заблудени туристи размразена балтийска цаца - трицона, за черноморска. Вносен сафрид пък също минава за нашенски, пише "Телеграф". В много от заведенията се предлагат гръцки и турски сафрид.
Той е по 10 лева за килограм, но по вкус не може да се мери с родния, който пък върви по 12-15 лева килограма. 

Евтината риба, която предлагат уличните търговци, проглушавайки варненските улици с викове "Рибе, прясно рибе!"... рядко е прясна и в повечето случаи внос от Гърция. 

Прясната риба по това време на сезона е кът, затова и цените на всички видове сега са високи, твърдят местните рибари, които имат свои щандове на рибната борса. Казват, че който обича риба, не се стряска от скъпотията, защото пък това е гаранция, че стоката е наистина вадена скоро от водата и е "прясна", та мърда... 

На пазара има още норвежка замразена скумрия по 5.50 лева, хек от Аржентина за 7 лева, чирозът върви по 15-20 лева килограма, а перките от скат - 12 лева. Сред замразената вносна стока е още филето от акула от Русия за 8.50 лева, а 8 лева е розовата треска. 20 лева са калмарите от Китай, а 13 лева от Нова Зеландия. Октопод от Мароко може да се намери за 20 лева. 

В същото време родната риба е дефицит не само заради слабия улов, но и заради износа на по-високи цени. 

Според рибари най-дефицитен е калканът, защото у нас е евтин. Пресният улов се изнася директно за Истанбул, където цената му на борсата достига до 40 долара за килограм. 

Освен че пробутват вносна риба за нашенска, много от кръчмите надуха и цените. Пресният пържен сафрид в заведенията по крайбрежната алея Дамбата в Балчик струва 10 лева. Това е с 2 лева по-скъпо от миналото лято. 

Пържената цаца е скочила с 1,50 лева и сега струва 6.50 лева. 

Наливната бира обаче е по-евтина от миналата година. Вместо по 3 лева голяма халба бира сега струва 2.80 лева.