Лесени късове в големината на лешник са съсипали зеленчуковите градини и част от лозята в землищата на пет села в област Монтана. Пороен дъжд, примесен с градушка е паднал в неделя вечерта в Берковица, Замфирово, Копиловци, Говежда, Дълги дел и  Георги Дамяново, пише "Конкурент".
„Градушката би около 15 минути. Пострадали са зеленчуковите градини в дворовете на пората. Пратил съм да огледат и пораженията по лозята и по градините извън селото”, каза кметът на Замфирово Ангел Ангелов. Управникът сам е испектирал пътя Замфирово – Пърличево, който е пропаднал.

„Шосето е така от доста време, но при дъждове и особено при градушка, нещата се влошават. Очаквам специалсти от общината да дойдат на огред и най-сетна до се вземат мерки за реконструкция на отсечката. Шосето е опасно и ако не бъде ремонтирано, ще се наложи да го затворил”, каза още кметът Ангелов.

По данни на метеорологичната станция в Монтана в неделя вечерта и в нощта срещу понеделник най- много дъжд е паднал във Вършец. Там са измерени  53 литра на квадратен метър. Между  30 и 34 литра на квадрат е в Бъзовец, Лехчево и Вълчедръм, в  Берковица и Говежда – 28 л/кв.м., Замфирово – 25 л,  Д-р Йосифово, Чипровци и Монтана- между 12 и 19 литра.

Областният щаб за защита на населението при бедствия е в готовност да реагира при необходимост. Щабът е заседавал в неделя вечерта, каза областният управител Росен Белчев.

Обилният дъжд, който се изсипа над Мездра, е бил в количество от 91 литра на квадратен метър, съобщиха от областния съвет за сигурност, създаден от губернатора на Враца - Малина Николова. Порой се е излял и над Бяла Слатина, където количеството на валежите е 79 л/м2 , а във Враца и Борован – съответно 72 и 63 л/кв.м. През нощта срещу понеделник са постъпили сигнали и за паднали градушки в общините Роман, Бяла Слатина, Враца и Мездра.

Екипи на Областно пътно управление провеждат отводнителни процедури и премахват кални маси по пътя преди ферибота на Оряхово, край с. Люти дол, между селата Враняк и Габаре и отстраняват паднали клони и дървета в община Криводол.

Няма данни за затворени пътища или проблеми по пътната и железопътната инфраструктура.През изминалото денонощие са получени сигнали за прекъсване на електроснабдяването в 13 населени места от областта. Възстановен е токът в селата Брусен, Царевец, Старо село, Дърманци, Лик и Ослен Криводол, община Мездра, както и в населените места на община Враца – Баница, Горно Пещене, Косталево, Тишевица и Вировско. Изцяло е възстановено електроснабдяването на територията на градовете Оряхово и Криводол, където също е имало повреди. Шест улици в Роман са с прекъснато електроснабдяване, екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на авариите.

От областния съвет за сигурност допълват, че следят нивото на реки и язовири. Всички водоеми разполагат със свободни обеми и не застрашават живота и здравето на живеещото край тях население.

Какво ще е времето по дни и часове вече може да видите в най-новата рубрика на БЛИЦ, в която ще ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.