Пловдивската администрация действа като брокерска къща, щедро разпродавайки апетитни общински имоти, вместо да печели от тях. От седем години на всяка сесия в Общинския съвет по предложение на кмета Иван Тотев и неговите заместници мнозинството гласува сделки за незастроени терени и къщи, пише в разследване по темата "Марица".

По правило те се търгуват на цени, далеч под пазарните. Нередки са случаите, когато в сделките се използват прекъсвачи, които да прикрият следите, а после имотът се оказва в ръцете на фирми или лица от приятелския кръг на местната власт. В други пък купувачите препродават придобития имот след броени месеци на значително по-висока цена, като

печелят лесни пари на гърба на общината и данъкоплатците.

Масовата разпродажба на недвижимата собственост се извършва в целия град, включително и в супер центъра на Пловдив, където земята е изключително скъпа. С широка популярност сред близките на властта се ползва и тъй наречената ликвидация на съсобственост. От тази схема също най-често се възползва октоподът от свързани лица и дружества около шефа на ВиК Спартак Николов и кметския брат Георги Тотев.
В бизнеса с изкупуването на евтини общински имоти има обаче и други постоянни участници. Сред тях е Васил Будев,

известен играч в старата схема със заменките

от времето на кмета Иван Чомаков. Бившият помощник-ректор на Стоматологичния факултет към МУ обаче явно работи отлично и със сегашната градска управа. С решение № 139 от 12 април 2018 г. ЕТ „Виел - Васил Будев” придобива на търг 76/202 идеални части от общинския имот на ул. „Съборна” 8 срещу 134 100 лева. Останалите идеални части от имота са бивша собственост на „Експо груп”, прехвърлена на управителя Ангел Димитров. Будев се е сдобил със собствеността на метри от Главната улица на значително по-ниска от пазарната цена.
 

Ул. „Г.С. Раковски“ е много привлекателна за инвеститори. Предимството е, че е тиха и е разположена в центъра на Пловдив.

Ликвидиране на съсобственост

По тази схема Общината продава на 18 декември 2017 г. една втора идеална част от 404 кв. метра на ул. „Петко Каравелов” № 4-4 А, който също се намира в супер центъра на Пловдив. Купувачът е Тодор Даракчиев, цената е 78 560 лева, или колкото една панелка в „Тракия”. При РЗП от 404 кв. метра пазарната цена е 99 евро на квадрат.

Пак с познатата схема на 1 август 2017 г. е изтъргувана една втора идеална част от имота с площ 165 кв. метра на ул. „Г. С. Раковски” 24, отново в центъра. Цената е 53 782 лева. Два месеца по-късно имотът е препродаден от новия собственик за 104 961,65 лева.
Прекъсвачите
Класически пример за реализиране на голяма печалба чрез прекупуване на бивш общински терен е сделката за близо 4 дка в парк Лаута, за която "Марица" разказа". През 2014 г. фирма „Пътинженеринг”, която изпълнява обществени поръчки по договор с Община Пловдив, купи на търг 3192 кв. метра в близост до изградения по-късно бул. „Проф. Цветан Лазаров” 12. Плати за атрактивния терен 290 593 лева и почти веднага го препродаде. Човек от известна фамилия е напът да реализира милиони.
Така години наред близки до местната власт продължават да се облагодетелстват от лошото управление на общинската собственост, докато Пловдив се задъхва от липса на терени за изграждане на социална инфраструктура, забавачки и нови паркове.