Бившата съветничка Пепа Деведжиева издирва под дърво и камък скъпия шумомер, който общината купи преди 7 години. Едва две дузини полицаи бдят за реда нощем, когато върлуват джигитите и купонджиите, пише "Марица"

В много райони на Пловдив хората будуват по цели нощи заради рева на коли и мотори по градските булеварди, шумните компании с чалга и гръцка музика и трясъците на сметовозите. Проблемът ескалира в летните месеци, а купоните не спират и в извънредните мерки около пандемията с коронавирус. 

Местата, на които мотористи и собственици на бързи коли си устройват гонки, са отдавна известни на всички. Години наред обаче органите на реда не могат да се справят с проблема. Звъним на полицията и тел. 112, но реакция обикновено няма. Оказва се, че шумът се измерва от РЗИ, но там няма дежурни нощем, коментира пловдивчанинът Ивайло Спасов. Той е задал въпроси по реда на Закона за достъп по обществената информация до МВР и РЗИ за проблема.    

Информирал е и Пепа Деведжиева, учредител на КОД и бивша общинска съветничка от ДСБ. Тя пък е отправила въпрос към администрацията къде е мобилният шумомер, закупен от общината през 2013 г. Оказа се, че никой няма информация къде е техниката, а и да се намери, няма кой да работи с нея. Проблемът е, че служителите на Общинска полиция, Общинска охрана и Инспектората нямат правомощия да решават подобни казуси. Освен това основната част от състава работи само денем.  

С последните промени в Закона за защита от шума в околната среда право да правят проверки за шум във и от закрити помещения на юридически лица - например нощни заведения и производствени бази, имат само служители на РЗИ, а МВР - на открити пространства, тоест техен ангажимент са сигналите за шумни купони на открито и в жилищни сгради, заря в неразрешени часове, гонки, форсиране на двигатели по улиците и т. н.

В МВР - Пловдив нямат уреди за измерване на шума, става ясно от отговора на институцията до Ивайло Спасов. „При високи нива на шума хората звънят на полицията, през нощта те няма как да се обърнат към РЗИ, защото те не работят. Гражданите искат бърза намеса при шум и решаване на проблема, а не начало на процедура с неясен край“, обяснява Спасов. На дискусия за шума през лятото новият шеф на Общинския инспекторат Борислав Димов обяви, че подобен уред там няма. 

Бившият директор на Инспектората, сега общински съветник от ГЕРБ - Ангел Славов, обаче твърди, че до последния му работен ден в края на миналата година шумомерът е бил в предприятието. "Сигурен съм на хиляда процента, че съм го оставил в добро състояние и просто трябва да го потърсят", каза Славов. 

Той разказа, че шумомерът е бил скъп, но точно не помни колко е струвал, като допълнително са му добавили опции, за да е точен. С устройството са правили редовно проверки, докато се е променил законът и тази дейност е преминала в РЗИ. "Опаковахме го добре, защото беше напълно изряден, и го прибрахме, за да се съхранява", увери Ангел Славов.

От отговора на РЗИ до Спасов става ясно, че за периода от 30 юли 2019 г.  до 30 юли 2020 г. здравната инспекция е извършила само 4 проверки за шум на нощни заведения.

Това, естествено, е крайно недостатъчно. Освен това служителите на РЗИ са задължени да извършват проверките в присъствието на представители на нощните клубове, т. е. те не са внезапни и на практика са безсмислени.

Това е така, защото направените през 2019 г. промени в Закона за защита от шума в околната среда не са последвани от промени в Наредбата за условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол и действа старият ред от 2009 г. Затова и партия КОД ще инициира промени в подзаконовата уредба, твърди Пепа Деведжиева.

Според бившата съветничка Община Пловдив и сега би могла да облекчи живота на хората, които живеят в близост до нощни заведения, като промени реда за издаване на разрешителни за удължено работно време. В момента по Наредбата за опазване на обществения ред в Пловдив за издаване на такова разрешително замерване нивата на шума в жилищна сграда се изисква само ако тя се намира до 30 метра от него.

„Това е твърде малко, има заведения с паркинги по 30 метра“, коментира Ивайло Спасов. Затова той и Деведжиева предлагат наредбата да бъде променена и изискването за измерване на шума да стане задължително в най-близката жилищна сграда, без значение от разстоянието между нея и заведението.

Другата възможност за решаване на проблема е по-голяма част от служителите на МВР и общинските служби да минат на друго работно време, за да може повече униформени да са на линия през нощта, когато върлуват нарушителите.  

По отношение на сметовозите комуналните фирми отдавна изразяват готовност да променят графика, но тогава машините създават проблеми в трафика, който и без това в Пловдив е изключително тежък. 

Деведжиева настоява, че намаляването на шума трябва да е сред приоритетите в работата на общинската администрация, защото не е по-малко важен от състоянието на въздуха, развитието на зелената система и инфраструктурата.