С 80 процента е намалял потокът на български и румънски туристи в Северна Гърция след първите съобщения, че ГКПП "Маказа - Нимфея" ще бъде затворен за преминаване, съобщават медиите в Комотини и Ксанти.

Данните са на различните бизнес сдружения в тази част на Гърция, като са били обобщени на извънредна среща, свикана от кмета на Комотини Йоанис Гаранис, в която са участвали представители на институции и браншови организации, съобщава 24rodopi.com.

Все още не може да се говори за реален летен сезон`2020. Ако не дойдат българите през „Маказа“ през юли и август, сме обречени – това твърдят хотелиери и ресторантьори във Фанари. Те са категорични: Затворят ли "Маказа", следва катастрофа на туризма!

Участниците в срещата при кмета на Комотини са приели обща резолюция, в която се изразява протеста и недоволството им от действията на правителството, което обяви, че от България в Гърция ще може да се влиза единствено през ГКПП "Кулата - Промахон". Според представителите на туристическия бранш това ги обрича на гибел.

В приетата позиция се посочва, че в района на Кърджали, където е ГКПП "Маказа - Нимфея" има регистрирани малък брой заболели от коронавирус, докато в Благоевград има много повече случаи.

В последните 48 часа в Кърджали няма регистриран случай на COVID-19.

Пунктът трябваше да затвори на 1 юли, но това не се случи. Днес гръцките медиите съобщиха, че затварянето на „Маказа“ се отлага за 6 юли.
Според справка на туристическите организации в Северна Гърция летовниците в района са много по-малко от очакваното, а през последните дни масово се правят откази от резервации. При отворени 70 процента от хотелите в най-добрия случай са заети 20 на сто от местата.