В Плевен, с решение на Областния оперативен щаб, се забраняват обществените мероприятия в цялата област от днес до 13 ноември, включително. Това съобщиха от областната администрация.

Спира се дейността и на пенсионерските клубове.

РЗИ ще изисква всекидневна информация от всички болници за заетостта на леглата за COVID-19. В Плевен ще бъде изработен алгоритъм, при възникване на необходимост, за пренасочване към други болници на пациенти от спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Г. Странски".

Директорът на лечебното заведение - доц. Цветан Луканов, е заявил, че лекарите и медицинският персонал са претоварени и е нужна подкрепа. Вече са привлечени стажант-лекари и сестри, които работят извън отделенията за COVID-19.

Щабът е обсъдил командироване на персонал от други лечебни заведения към тази болница, ако ситуацията се утежни. От болницата "Сърце и мозък" са заявили готовност да помогнат с екип.

Според началника на РУО, Албена Тотева, ситуацията в образованието е спокойна. Под карантина са четири паралелки, приоритетно е присъственото обучение. Директорите на училища са получили указание да се преустановят екскурзиите, извънкласните дейности, посещенията на музеи.

Заседанието е ръководено от областния управител на Плевен Мирослав Петров.