Никой не знае на колко е точно. Не е обаче на по-малко от 200 лета. Още от деца прабаби и дядовци са ни казвали, че борът е на стотици години. Техните баби го помнили с тези величествени размери, казват 80-годишни хора в чернооченското село Пчеларово.
Огромният бор се извисява над селото, на броени метри от църквата. Хората твърдят, че е на 500 години, а датирането е признато и от експерти. Дървото е защитено, но преди години е станало мишена на иманяри, пише 24rodopi.com.„Бяха копали край основите на дънера. Изкопите бяха около метър и половина дълбочина. Хора от съседни села разказвали, че край дървото било заровено злато. Други пък твърдели, че са виждали и карта. Какво са открили никой не може да каже", коментираха жители на селото.

Величественото дърво е от вида бял бор. Високо е 25 метра, а обиколката на ствола му е 3 метра и половина. Намира се край черквата, там, където е било началото на селото, преди то да продължи да се разраства. Малко по-нагоре се намира и старото гробище на Пчеларово. По време на Руско-турската освободителна война, край дървото и църквата са лагерували руски войници.