87-годишен мъж с 97% инвалидност остана без две пенсии, защото служители в пощата не знаят… на кого са дали парите. Изумяващият случай втрещи семейството на възпитателка от Кърджали, която от месеци се опитва да разбере истината за изчезналите пари, но накрая била обвинена самата тя, пише 24rodopi.com.
Вторият баща на Айсел Чауш - Мустафа, е периодично на лечения в Турция заедно с майка й Фетие. 87-годишният мъж претърпял операция от рак, а допълнителното лечение му било осигурено безплатно от турската държава поради двойното гражданство. Пенсията на родопчанина в размер на 285 лева и 85 стотинки се вземала от съпругата му с пълномощно.

„На два-три месеца, майка ми отива и получава парите. Често са в Турция и затова не може да взима пенсията всеки месец”, разказа 44-годишната Айсел Чауш. На 22 септември м. г. двете с майка й отиват за пенсията за месеците август и септември. Служителка в Централна поща в Кърджали обаче им съобщава, че сроковете за изплащане на пенсиите са свършили и трябва да дойдат следващия месец. Двете отиват до НОИ, откъдето им казват, че парите са налични и няма проблем да ги получат. Пробват отново през октомври, но от пощата им дават едва 285 лева.„Попитахме къде са парите за месеците август и септември. Служителката се притесни и ни каза, че само това излиза на компютъра. Даде ни парите, без дори някакъв документ, който да подпишем, че сме ги получили. След това затвори гишето и обяви на останалите, че пари повече няма да се изплащат”, обясни Айсел Чауш. С майка й веднага търсят съдействието на друг служител. Главен специалист „Основни услуги и логистика” им препоръчва да напишат жалба, за да може случаят да се разгледа. Следва и жалба до полицията.

„Минаха месеци, през които веднъж ни казаха, че парите били взети от самия Мустафа. Това не е възможно, защото баща ми е трудно подвижен, не вижда и почти не чува. След това ни казаха, че били получени от човек, който много приличал на Мустафа. Дори мъжът ми отиде да дава показания. Накрая ми казаха, че след графологични експертизи подписът на документа за получаване на парите бил …мой. Това просто не е вярно. Аз имам пълномощно да получавам пенсията на баща ми едва от месец октомври м.г. Няма как да я взема през август и септември, когато пълномощно имаше единствено майка ми. И двамата тогава бяха на лечение в Турция. Просто парите ги няма и никой не може да каже на кого са предоставени и как”, споделя Айсел Чауш.

Убедена е, че ако не са били отишли с майка й да получат пенсията за октомври, тя също е щяла да изчезне. Жената е категорична, че ще продължи да търси парите на баща си.