Проф. д-р Ренато Еспозито от Рим извърши в Монтана уникална за цяла Югоизточна Европа операция на щитовидна жлеза. Това бе възможно благодарение на високотехнологичната апаратура, която преди време беше доставена в частна болница в Монтана, пише "Конкурент".

Манипулацията е лазерна аблация – стопяване на възли на щитовидната жлеза.

Техниката в Монтана е последно поколение и според професор Еспозито EchoLaser няма дори в Рим, където работи.

Д-р Динчо Георгиев: Медицината не е създала идеалното лекарство за хормонални проблеми при дамите

На професора асистираха  доц. Цветин Генадиев и д-р Георги Чакъров. Те са  първите български  лекари, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в италианския град Бергамо. В екипа бе и  д-р Десислава Горчева. Нейна пациентка беше подложена на интервенцията.

„Лазерната аблация е с голяма перспектива.  Много по-щадяща е от операцията. Методът е микроинвазивен и не се налага обща анестезия. Самата процедура трае около 30 минути. След такава манипулация няма нужда от медикаментозно лечение. Възелът няма да се изроди в злокачествен и да наруши функциите на щитовидната жлеза”, обясни д-р Горчева.

Статистиката сочи, че с такъв проблем се сблъскват  24,8 на сто от българите. Заболяването много по-често засяга жените.  95 на сто от възлите са доброкачествени.

Болки в корема – ето кой орган ви боли

Лечението с еколазера  вече е напълно достъпно за българските пациенти. Болницата в  Монтана приема пациенти от региона, цялата страна и съседни държави. Партньорството със специалисти от Италия и цяла Европа ще продължи,  гарантират от ръководството на клиниката.

В Монтана в началото на юни бяха направени  и първите три операции на доброкачествена хиперплазия на простата с еколазер. Оператор бе италианският професор Джианлуиджи Патели, асистира му д-р Георги Чакъров.