Заедно с финансите недвижимостта е най-важният капитал за всяка икономика. При добро управление по презумпция тя трябва да носи пари. Това златно правило обаче не играе, когато говорим за община Пловдив. Тя може да влезе в учебниците по икономика със способността си да губи от това, което притежава, и пример за това е финансовото състояние на ОП "Жилфонд", отбелязва "Марица" в обширна разработка по темата.

В неговите активи влизат 3365 апартамента, 238 къщи и десетки спортни обекти на територията на Пловдив.
От управлението им обаче общинското предприятие е успяло да излезе на загуба, като причината е в несъбраните задължения в размер на 3,5 млн. лева. Ситуацията е необяснима, като се има предвид огромният опит, който имат представителите на местната власт /и най-близките им роднини/ в бизнеса с недвижими имоти, и колко добре го управляват, когато става дума за личната полза.

В поредица свои разследвания "Марица" разказа за частните сделки на управниците, които се оказват сред най-големите инвеститори на имотния пазар, отбелязва изданието. Същите хора обаче не се справят никак добре, когато става дума за управлението на общинската собственост. Голяма част от свободните терени продължават да се продават на цени, които са далеч от пазарните.

Други пък общината губи заради различни схеми, в които основни играчи се оказват все близки на властта. Голям проблем е управлението на недвижимото имущество, с което разполага общината, от което бюджетът на Пловдив е на минус с 3,5 млн. лева. Сумата е формирана от несъбрани сметки за наеми, такса смет за жилищата и лихви. Проблемът е, че голяма част от тях са квартали, където няма търсене, а други са в много лошо състояние.

В същото време общината отдавна се е отказала от строителството на нови жилища, макар че има много възможности да го прави чрез терените, с които разполага.
Жилищната политика явно е извън дневния ред на кметската администрация, която отдавна се е отказала да изпълнява социалните си функции. В същото време не желае да полага усилия за ефективно управление на недвижимостта, която да носи ползи за бюджета. ОП „Жилфонд” пък няма достатъчно приходи, за да поддържа имотите в добро състояние.

„Столипиново” е като камък на шията за "Жилфонд". Гетото е рекордьор по всички параграфи от порочния кръг. В етническия квартал се намират повече от половината общински апартаменти - 54%. В махалата са най-разбитите жилища, за които градската управа не търси отговорност от бившите и настоящите наематели с презумпцията, че от малцинствата няма какво да се вземе. В „Столипиново” продължават да живеят и най-много длъжници. Според данните на „Жилфонд” над 1000 наематели в „Източен” (разбирай предимно в „Столипиново”) закъсняват с плащанията. Някои не внасят наеми с месеци, други с години. Но за градската управа и това не е проблем, който трябва да се решава.

Според директора на „Жилфонд” Минко Кафтански положителната тенденция е, че преди време дълговете са стигали до 20 000 лева на жилище, а сега най-големите борчове са до 6000. Кафтански отскоро е на шефския стол и твърди, че се хвърлят доста усилия за събирането на наемите.

На друго мнение обаче е зам.-председателят на Общинския съвет Камен Шишманов /Патриотичен фронт/. В питането до кмета Иван Тотев, прочетено вчера на сесията, Шишманов твърди, че от 2013 г. се наблюдава точно обратната тенденция в управлението на жилищния фонд. През последните години несъбраните дългове са нараснали с 300 000 лева. В същото време прогнозата за събиране на борчовете е рязко намалена - от 1,6 млн. лева за 2013-а е сведена до 516 000 лева за 2018-а.

Тези факти показват, че кметът се държи като феодал и няма намерение да спазва наредбата, приета от Общинския съвет. Според нея при три месеца забавен наем длъжникът трябва да освободи квартирата.
Жилищната политика на община Пловдив се свежда по-скоро до продажба на апартаменти на наематели, след като от датата на тяхното настаняване минат 10 години. Целта е да се набавят приходи в бюджета. А също така - да се запълни, макар и частично, дупката в градската хазна, която става все по-дълбока в резултат на демонстративното пренебрегване на проблема с масовото неплащане на наеми в "Столипиново".

В актуално интервю по темата в "Марица" бивш зам.-кмет в Пловдив коментира: Толерират малцинствата, за да си осигурят електорат

Николай Киров е на 54 години. Има висше военно образование и диплома по право. От 1 септември 1990 г. работи като районен инспектор в „Столипиново“ и като старши полицейски командир към МВР. До 2010 г. е служител в Четвърто РУП, след което е назначен като юрисконсулт по съдебно изпълнение в частна фирма. От 5 януари 2016 г. до 5 януари 2018 г. е зам.-кмет в район „Източен“ от "Съюз за Пловдив". В момента работи като юрисконсулт.

В район „Източен“ като зам.-кмет отговаряше за жилищната политика и познава отблизо проблемите в „Столипиново“. Вижте мнението му пред "Марица" по горещата тема с малцинствата

- Г-н Киров, според данните на „Жилфонд“ близо 3 млн. лева са задълженията, натрупани в годините за наем на общински жилища. Около 75% от дълговете са на наематели, които живеят в „Столипиново“. Според вас защо се стигна до тази ситуация?

- Основната причина е, че години наред малцинствата са толерирани от местната власт с цел да се гарантира електорат на изборите. Единият кмет им е казал, че могат да строят без документи, защото после ще им узаконят постройките, другият кмет ги е посъветвал да не плащат, защото ще има давност и дълговете ще бъдат опростени. Така с течение на времето беззаконието в етническите квартали стана начин на живот под закрилата на управляващите. Затова много хора в „Столипиново“ живеят, без да плащат. Контролът на събираемостта е слаб. Липсват и своевременни действия, които трябва да се предприемат според нормативните изисквания. По наредбата, приета от Общинския съвет, ако до три месеца не се плати наем, длъжникът трябва да напусне жилището. Не го ли направи, администрацията трябва принудително да го извади. Наредбата обаче от години не се прилага.

Когато бях назначен за председател на комисията за жилищно настаняване, установих, че към 30 август 2016 г. наемателите на 709 апартамента в „Столипиново“ дължат на Община Пловдив 861 616 лева. Тези задължения бяха само за наем, без да се броят неплатените сметки за ток и вода. Решихме, че трябва да въведем ред и започнахме да вадим по списък най-големите длъжници. Сред тях имаше наематели с над 10 000 лева борчове, включително и такива, които не бяха плащали от 15 години.

Някои хора считаха, че апартаментите им са дадени безвъзмездно и не трябва да плащат наем. На въпрос защо не си плащат, отговаряха, че на тях никой не им е казал, че дължат наем.

- Успяхте ли да въведете ред?

- Притисках неизрядните наематели всеки ден и само за няколко месеца към началото на 2017 г. длъжниците намаляха със 100, а дълговете - със 100 300 лева. На 30 ноември 2017 г., или за 15 месеца усилена работа, останаха 526 длъжници, или със 183-ма по-малко, отколкото заварих. Успяхме благодарение на последователната политика да съберем 436 147 лева. Действах без компромиси, в резултат на което някои длъжници побързаха да сключат споразумения за разсрочено плащане, а за онези, които отказаха, предприех процедури по изваждане.

- Не ви ли заплашваха?

- Не. Но много от наемателите, напускайки жилищата, разбиваха врати, мивки, тоалетни. Имаше дори случай, когато длъжниците от апартамент на последния етаж, за да отмъстят, бяха направили дупки в покрива. Налагаше се да викаме полиция. Всеки месец освобождавахме по четири апартамента. По другия списък - на длъжниците, които не плащаха ток и вода, също вадех по 4-5 наематели на месец.

- Защо ви уволниха от зам.-кметския пост, след като съвестно сте си гледал работата?

- Очевидно станах неудобен и политиката, която водех спрямо длъжниците, не е допаднала на управляващите. По разпореждане на кмета Иван Тотев трябваше да напусна районната администрация на „Източен“ до 12 часа на обяд на 5 януари 2018 г. Не ми бяха съобщени мотивите. Най-лошото е, че 183-ма длъжници, които ги извадихме, получиха амнистия и никой от общинската администрация не смее да заведе срещу тях дела и да събере парите за наем и консумативи. Дълговете останаха за сметка на изрядните данъкоплатци.

- Според вас какви мерки трябва да бъдат предприети, за да свикнат наемателите както в „Столипиново“, така и в другите етнически квартали да си плащат сметките?

- Първо, домоуправителите на „Жилфонд“ трябва ежедневно да проверяват как наемателите се грижат за предоставените им апартаменти. Второ, следва да има строг контрол върху регистрацията на наемателите, настанени в общински жилища. Бях свидетел на абсурдни ситуации - наемателите ги има по списък, но ако се наложи, не може да се установи, че на лицето е дадено жилище на този адрес. Трето, всеки месец трябва да се следи дали настанените си плащат сметките за ток и вода. По наредбата длъжниците на консумативи също трябва да се извеждат от жилището. Четвърто, има много наематели, които не са актуализирали заповедите за настаняване. Някои от заповедите са издадени през 80-те години, когато жилищата са били ведомствени. Има починали хора, други са сменили семейния статус и не би трябвало да фигурират като наематели. Всички тези проблеми съществуват от години и никой в Община Пловдив не си мърда пръста.