В търсене на истината в хода на разследването си по скандала с източените 3 млн. лв. от НОИ, marica.bg поиска становища по случая от редица институции.


Става въпрос за главния прокурор, социалния министър Бисер Петков, който при установяването на липсата е бил управител на НОИ, а след това председател на Надзорния съвет, настоящия шеф на ведомството, Надзорния съвет на НОИ, Инспектората на НОИ, държавния глава, премиера, постоянната комисия по социална политика в НС, парламентарните групи на всички партии, омбудсмана.

Никой от тях не взе отношение и не излезе с официална позиция.

Запитан директно за казуса по време на негова визита в Пловдив на изложението на социалните предприятия в панаира, социалният министър по онова време Бисер Петков заяви, че не може да коментира, тъй като от 2 г. не е управител на НОИ.

А когато му бе припомнено, че оглавява Надзорния съвет, отвърна: "Надзорният съвет не се занимава с тези въпроси".

В Пловдив от вчера се коментира, че е възможно оставката на социалния министър да е изпреварващ ход преди разплитането на случая. 

БЛИЦ припомня, че вчера от прокуратурата разкриха, че бивша служителка на НОИ е ощетила държавата с 3 млн. лева и е измамила 18 пенсионери, вкарвайки ги в криминална схема.