Четири животни от стадото на Ани от Болярово, в което преди два месеца бяха открити положителни проби за чума по дребните преживни животни, са мъртви. Сигналът за смъртта им е подаден вчера от самата стопанка до официалния ветеринарен лекар в града. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди, че е получила сигнал от стопаните за умрели животни във фермата.

Пред властите Ани Петрова твърди, че животните са издъхнали от преяждане. Едновременно с това продължава да възпрепятства достъпа на ветеринарите до фермата си. Също така категорично отказва специалистите да вземат допълнителни проби за чума, въпреки че по закон е длъжна да им осигурява 24-часов достъп при съмнения за зараза. Ана Петрова и съпругът й Тошко Димитров се грижат за 200 овце в Болярово.

Преди десет дни те се сдобили с антибиотици за животните от местния ветеринарен склад, казаха от полицията. В резултат, на собственика на склада е съставен акт, защото от него имат право да пазаруват само ветеринари или фермери с рецепта, каквато семейството не е представило. Два месеца по-рано Ани и Тошко вдигнаха на крак медиите с твърдението, че фермата им е „нарочена“ от властите. „Чума по животните в Ямболско и Странджа няма“, твърдеше Ана Петрова в противовес на всички официални резултати. Тогава тя беше категорична, че няма болно или умряло животно в стопанството си. Не се съгласи с първоначалните резултати от пробите и отказа допълнителни тестове.

Даже поиска лично министърът на земеделието да й обясни защо има положителни проби в нейното стадо. Заболяването във фермата бе открито при изследването на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където бе констатирана чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в границите на Европейския съюз. След лабораторното потвърждение на инфекцията, огнището бе обявено в системата на ЕС за опасни заболявания по животните. Мерките налагат ликвидиране на всички дребни преживни животни в стопанството.

Въпреки ясната и легитимна заповед на изпълнителния директор на БАБХ Д-р Дамян Илиев, ликвидирането на огнището се отлага прекалено дълго поради възпрепятстването на работата на ветеринарните специалисти от страна на стопаните и на техни съмишленици. Епизоотологичното проучване от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Ямбол показва, че появата на чумата по дребните преживни животни в страната се дължи на нелегален внос на животни от Турция - мъжки разплодници и куче Кангал, което е грубо погазване на международно договорените правила за търговия с животни.