Летящите хора не трупат имоти - все ги вълнуват други животи. Те са малко на брой, но техният свят е и мой. 

С тези думи загиналата Вяра Лозанова представя себе си в личния си профил във Фейсбук. Пловдивчанката загуби живота си в неделя по обед край Ихтиман в малък самолет, управляван от Иван Костадинов от София.

По първоначални данни след набрана височина самолетът изпада в свредел, пада и се самозапалва. 

Вяра Лозанова е механик в 24-та Авиационна база - Крумово. Тя е един от любимите членове на екипа на авиобазата. Колегите й я  определят като красивата Снежанка на българските ВВС. Макар и жена в тази типично мъжка професия, казват, че е сред най-добрите специалисти на Кугър, Ми-17 и Ми-24. 

Вяра е познавала загиналия преди месец край Оризари Стефан Василски, твърди trafficnews.bg. Трагедията се случи отново с малък самолет. Машината кръжала над стадиона, където по-късно трябвало да се проведе състезание с дронове. Наградата била 15-минутен полет със злополучния самолет. Когато летателната машина прелетяла ниско, за да поздрави хората на стадиона, крилото се откъснало, а тя се разбила в дигата на река Марица, която е в непосредствена близост до футболния стадион. Загинаха 45-годишният Стефан Василски, който е собственик на авиоклуб в Белозем, откъдето е излетял самолетът, и 18-годишният Виктор Аламански, който се учил да пилотира.

На 2 април тази година 49-годишният Георги Бошнаков и семейството му загинаха при падането на самолет „Чесна” П210Н на 80 км от Скопие, Северна Македония. Мъжът е управлявал машината, а на борда са били съпругата му Калина Корнажева - Бошнакова и дъщерите им Гергана и Биляна, на 14 и 18 години. Самолетът е летял от Охрид за София.

Върхът Солунска глава, в който се разби самолетът на Георги Бошнаков, е известен сред пилотите като "Зъбера на смъртта".

Причината е, че върхът, известен още и като Пъпа на Македония, винаги е забулен в плътен облак с почти нулева видимост.

Когато самолет влезе в него, винаги има риск да се наниже на стърчащия като кинжал ръб на високия 2540 метра връх, под който започва 700-метрова бездна.

Катастрофата край Ихтиман е третата за последните два месеца. Малкият самолет се е разбил на запад от Ихтиман посока Черньово, където има летище за наемане на самолети.  В 11.32 е получен сигнал, че малък самолет е паднал и се е запалил.

Веднага към мястото са се отправили екипи на Спешна помощ от Ихтиман и Костенец. На място са открити обгорелите тела на мъж и жена. Мъжът е пилотирал самолета, а жената е била спътничка. 

Пилотът Иван Костадинов е инженер - конструктор във фирма "Иновас", която се занимава с производство на оборудване от пяна. Летенето е неговата страст, а той оглавява Сдружението на аероклубовете в страната. 

Костадинов и Лозанова са споделяли общата си страст и често са летели заедно, показват снимки в публичните им профили в социалната мрежа. 

Има пет версии какво може да е довело до падането на самолета "Мистрал" край Ихтиман и смъртта на пилота Иван Костадинов и летялата с него Вяра Лозанова. Това обяви Христо Христов, и. д. директор на специализираното звено за разследване на авиационни събития към транспортното министерство.