Остава малко повече от месец до Баба Марта, но за търговеца Никола Николов продажбата на мартеници вече е започнала. Причината – големият интерес към Пижо и Пенда от изселниците от Турция, пише 24rodopi.com.

Мартеници се продаваха дори в края на декември. Купувачите - предимно изселници и гурбетчии, които си бяха пристигнали в родния край за посрещане на новата 2020-та година. "На 1 март ще бъдем в чужбина, да си имаме мартеници за тогава", обясняваха те.

„Като дойдат пред Паспортна и веднага ги подтиква мисълта, че идва Баба Марта и си купуват авансово. Тук, в моя район, основно изселници ми са клиенти. На площада купуват повече местни хора.

Но хората, които излизат от Паспортна, идват и купуват от мен. Идват да си подменят документите и междувременно свършват и тази работа“, разказва търговецът, чието магазинче е в близост до Паспортна служба в Кърджали.

„Носталгията ги подтиква. Това е един спомен от комунизма, миналото, когато са живеели и те тук. Като спомен от България“, допълва кърджалиецът.

Като цяло в южната ни съседка имало сериозен интерес към мартеницата, посочва още Никола.

„В някои случаи купуват за своите близки, приятели, познати, по поръчка и вземат по-големи количества. Два, три, четири, пет, десет и до 30-40 лева дават“, казва още търговецът.

Като цяло интересът бил толкова голям, че търсенето на традиционната мартеница от изселниците било дори целогодишно, допълва Никола Николов.