Съдебно-техническа експертиза ще трябва да установи дали на терена на незаконните къщи във Войводиново, на който са нарочените за събаряне незаконни цигански къщи, се допуска застрояване и какво, както и дали сградите са здрави или опасни. Експертизата беше назначена на старта на първото от общо 17-те дела, по които циганите оспорват заповедите на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов за премахването на къщите.

Първото дело е за имота на 45-годишната Иванка Ангелова. „Иванка си живее там от 20-30 години. Къщата е здрава, желязо няма, но е здрава. Вода взима от съседите, ток – от електромера на Йозо, всички сме прикачени на него, но си плащаме“, разказа съседът на жената Васил Василев. Притежателят на електромера Йозо Георгиев потвърди, че дава ток на всички в махалата, а те му плащат.

Ромите от Войводиново законово нямали нито ток, нито вода. Това стана ясно по време на делото в Административен съд – Пловдив, в което една от жителките от ромската махала на селото обжалва заповедта за премахване на незаконната й постройка.

Иванка Ангелова е собственик на една от 17-те къщи, които трябва да бъдат съборени в пловдивското село. Днес чрез адвокат тя жали наложената мярка. Като мотив срещу заповедта тя изтъква дългия период на обитаване на къщата и стабилността й.

По време на заседанието бяха разпитани двама свидетели, които също са собственици на постройки, които предстоят да бъдат сринати. Те разказаха, че къщата на Иванка е на повече от 20 години.

„Къщата е здрава, с тухли и бетон. Помня я още от преди 20-30 години. Иванка израсна там, майка и баща й знам. В махалата нямаме ток. Всички сме вързани към една къща, тази на Йозо. Има електромер и на него даваме парите. Водата също, включени сме към някаква тръба”, заяви пред съдия Васил Ангелов.
Иванка е негова доведена братовчедка и живеят на една улица. Преди 15 години на жителите им е предлагана алтернатива за строеж на къщи.
През 2004 година кметът е предложил на ромите терен, който да закупят и там да построят законно постройки.

„Ми не искахме, защото нямахме пари. Иванка и тя така. Веднъж й бяха бутали къщата, но после пак я вдигна”, допълни Васил.
Пред съда застана и Йозо, за когото се твърди, че е снабдявал незаконните къщи с ток. Самият той притежава 5 къщи и жали пет преписки за събаряне. Мъжът също призна, че дава незаконно ток към съседите си.

„Аз заварих така партидата на някой си Славчо, но той почина преди много време. Така плащаме и от моята къща давам на всички. Познавам Иванка, израсна пред очите ми. Много от къщите там са от преди 30 години, моята също. Искаме да се приберем, ама не ни дават”, заяви Йозо.
След което изненадващо на въпроса: "Все пак вие в махалата имате ли ток и вода?", Йозо отговори: "Нямаме!" Тогава адвокатката, представляваща Община Марица, го попита как се отопляват и къпят, щом нямат вода и ток.

„Ми не се къпят, не свети вътре и не се топлят”, отговори мъжът.
Магистратите от Административен съд отложиха за нова дата делото. Тогава трябва да бъде изготвена експертиза за състоянието на имота, статута му, както и дали е здрава постройката.

Въпреки тези показания съдът ще изиска справки от ВиК – Пловдив, и EVN дали Ангелова е плащала сметки за ток и вода. Принципно в незаконен имот не би трябвало да бъдат разкрити партиди.

Заради експертизата делото беше отложено за 19 април. Утре има заседания и други две дела за къщи във Войводиново, а последното от 17-те е насрочено за 9 април. Защитната теза на адвоката на циганите Евгени Костадинов е, че преди да се пристъпи към бутане, на обитателите на къщите трябва да бъдат предложени общински жилища.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!