Доц. д-р Георги Матев - една от най-уважаваните и обичани фигури от здравеопазването в Бургаска област, който постъпи в реанимация на УМБАЛ-Бургас след усложнено състояние в понеделник, засега е стабилизиран, но не може да се направи прогноза как ще протече нататък лечението му, съобщава "Флагман".


Информацията за здравето на бившия изпълнителен директор на болницата, който посвети три десетилетия от професионалния си път на отделението, в което сега се намира като пациент, е твърде оскъдна.

Колегите му реаниматори внимават за всяка дума, тъй като вирулентността на причинителя на Ковид-19 може всеки момент да обърне хода на възстановяването му. Причината е в това, че 68-годишният лекар имал автоимунно заболяване, което го прави изключително уязвим.

Доц. Матев постъпил в интензивния сектор със задух, висока температура и обща отпадналост, но до командно дишане не се е стигнало.

Днес той е бил в пълно съзнание, контактен и дишал с кислорода маска, поел е и храна, каза източник от ОАИЛ.

Другият началник на отделение, който бе диагностициран с Ковид 19 - доц. Валентин Василев е постъпил в Старозагорската болница, след като в петък по собствено желание решил да се прибере при семейството си в Казанлък.

Съдовият хирург бил отпаднал седмица преди да се подложи на тест, престанал да оперира поради липса на сили. В Казанлък обаче състоянието му се е влошило и в понеделник е трябвало да се вземе решение дали да се върне в бургаската болница или да бъде транспортиран в Стара Загора. Избрал е по-близкия град.

Жертвите на заразата в Бургаска област сутринта бяха две, следобед е починал трети.

Отделението за долекуване на десетия етаж във високото крило вече е преустроено в Ковид отделение - в помощ на инфекциозното. Ревматологът д-р Иван Казмин е първият доброволец, който влезе при Ковид болните днес като дежурен за 12 часа - в помощ на изнемогващите инфекционисти.