Затвориха ромския квартал "Изток" в Кюстендил. Причината е новото огнище на коронавирус, което избухна в региона. За по-малко от 24 часа в гетото са установени 11 случая на COVID – 19, съобщава "Монитор".

„Заради новото огнище взехме решение да затворим квартала. Ще има определени часове, в които ще се пропускат работници до работните им места – това са предимно берачи на череши и строителни работници.

Отделно от това с решение на РЗИ – Кюстендил, ще се въведе задължително носене на маски в ромската махала“, обяви областният управител и председател на Областния оперативен щаб, Виктор Янев. Той уточни, че мярката се въвежда за срок от 14 дни с цел ограничаване на заразата.

Новите положителни случаи идват, след като в понеделник бяха взети общо 50 проби на контактни лица на първите 4-ма заразени роми. Лицата са поставени под задължителна карантина и не са с грипоподобни симптоми. Връчени са предписания за карантиниране на контактните им лица, вземат се и проби за изследване. Продължава епидемиологичното проучване от компетентните органи.

Освен издирване на контактните, в кв. „Изток“ ще стартира и изследване с бързи тестове, съобщават от РЗИ – Кюстендил. Изследването ще се прави по желание на гражданите, със съдействие на медиатори и представители на Сдружение „Ларго“. Предстои да бъде направена и дезинфекция в квартал „Изток“, обявиха още от щаба.

До този момент в Ковид - отделението на болницата в Кюстендил има хоспитализирано лице, което е от потвърдените случаи тази събота /от 13.06.2020 г./ Това е мъж на 60-годишна възраст, който е в средно тежко състояние, информират от лечебното заведение.

Потвърдените случаи на заболели от COVID-19 в област Кюстендил вече 104.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!