Бейби бум регистрират за поредна година в община Раковски, където се надяват в най-скоро време да преобърнат демографската криза и да установят траен положителен прираст на населението си. Кметът на общината Павел Гуджеров също има своя принос в благоприятната статистика. Неговото момченце е вече на 3 години и половина, казва той пред Агенция „Монитор”.
Статистиката за броя на родените бебета в общината е положителна. Ако през 2014г. са се родили 319 бебета, на следващата година са проплакали 321 мъници, то през 2016г. тяхната бройка е 345 бебета.
 

„Радостното е, че раждаемостта все повече нараства спрямо броя на починалите. Разликата все повече намалява и се надяваме да влезем във възходящ тренд. А предвид това, че сме устойчиви в тези параметри, все по-голяма ни е липсата на места в детските градини”, обяснява градоначалникът. Заради повечето бебета общината започва да инвестира средства в строителството на нови яслени групи и забавачки. Строителството на яслена група в Белозем е в ход, а от местната власт са обявили конкурс за избор на изпълнител по ЗОП за забавачница и в Стряма.
 
През 2017 г. предстои да се планира проектиране и изграждане на нова детска градина и в Раковски.
 
Причината за устойчивия възходящ тренд се дължи на факта, че местните хора имат работа и сигурност за бъдещето си. На територията на община Раковски функционира Индустриална зона „Стряма”, към която проявяват интерес бъдещи инвеститори. Тези фирми, които вече имат заводи там, планират разширяване на производствата си. Наред с това в община Раковски работят и много мощни други фирми в петролната индустрия, в зърнопроизводството, в електрониката и др., които също осигуряват работни места и препитание на населението.
 
Заради работните места и много пловдивчани се преселват към Раковски. Кметове на по-малките населени места в общината са забелязали, че семейства от големия град изкупуват къщи с дворове, чиято цена е в пъти по-ниска от тази в градовете.