Скална маса се стовари върху движещ се автомобил в Прохода на републиката, разказаха потърпевшите в телевизионно интервю. Семейство Солакови пътувало с децата си в събота вечерта около 20 ч от Вонеща вода, където живеят, в посока Велико Търново.


Те изминават пътя поне по двата пъти на ден, тъй като работят в областния център. "В тъмното на завой в последния момент видях каменопад пред мен, успях да извия колата", разказва мъжът.

"Много се изплашихме, защото и децата бяха с нас", добави той. По автомобилът - нов и висок клас, щетите са видими. "Срутва се върху нас за втори път", обясни съпругата. Семейството се страхува да пътува оттам, но няма алтернатива.

"Въпросът не е дали изминаваме пътя два пъти на ден или човек ще пътува оттам веднъж в годината - рискът остава", коментира още Солакова. "Страшен ужас беше, по чудо нямаше ранен от нас, само бързата реакция на съпруга ми спаси семейството", убедена е тя.

"Нека се вземат мерки предварително, алармираме, за да на стане поредното място, на което едва след случване на трагедия ще се предприеме нещо", казва още г-жа Солакова.

Най-рано следващата пролет свлачището може да се обезопаси, стана ясно от обясненията на инж. Венцислав Ангелов, шеф на пътното управление във Велико Търново. Основният проблем е в преовлажняване на терените, обясни той.

"Обрушване се прави два пъти годишно, има проект и осигурен ресурс за укрепителни действия догодина, включително подновяване на мрежата", добави инж. Ангелов. Това, което правят сега, е огледи всеки ден и отстраняване на опасна скандална маса.

"Да, знаем, че всички старопланински проходи имат такива участъци и агенцията полага усилия", увери той. Към момента всички обследвани скатове нямат крайно тежки състояние, но има две-три места в границата на сервитута на пътя, които са потенциално рискови и сме възложили да се разчистят.

Така експертът отговори на въпроса безопасно ли е в момента преминаването оттам.