Карнобатлия от ромски произход насъска и озлоби до крайност питбул за участие в бой, но кучето, вместо да се бие и убива други кучета, се нахвърли върху стопанина си-тиранин. След инцидента, собственикът побързал веднага да се отърве от агресивното животно, като с превързана ръка и демонстрирайки мъжкарско поведение, изоставил Берта в приюта за безстопанствени кучета в града, съобщава burgasinfo.com.
"Това е първият ни подобен случай. Възможно е кучета от подобни породи да се отглеждат тук, а самите боеве да се организират другаде. Кучето е много стресирано, вероятно е било насъсквано за бой, тормозено, държано вързано и гладно. Човекът, който го остави, сам каза, че е взел кучето за бой и понеже не може да се справя с неговия характер, вече не иска да го гледа. Берта е нападнала собственика си, той дойде с превързана ръка", каза ветеринарният лекар София Кръстева, която е собственик на приюта в Карнобат.

Берта в момента е настанена в приюта, тя е изолирана, докато се успокои и започне нормален живот. От стреса питбулът е изгризал палета, сложен му, за да не лежи на студения цимент, а през нощта е успял и да изгризе дупка в телената ограда, голяма колкото главата му.

"При нас всички животни, които приемаме, са или уплашени, стресирани, агресивни, асоциални, неконтролируеми или неконтактни. След известен период на адаптация и работа с тях, те се променят коренно. Защото животното надушва и оценя доброто и когато се отнасяш с любов и грижовност, то рано или късно ще ти отвърне по същия начин. Надяваме се да променим и отношението на Берта към хората. Ще вложим много търпение, спокойствие и нежност, защото тя се нуждае точно от това и дано се справим, но не опитаме ли, значи сме се предали, а това не е характерно за нас", добави д-р Кръстева.