Пловдивска област е най-опасната за шофиране по брой на жертвите от катастрофи през първите 8 месеца на годината. Това става ясно от писмен отговор на вътрешната министърка Румяна Бъчварова на въпрос на шефа на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев. Данните са КАТ от 1 януари до 31 август 2016 г.

52-ма души са загинали в Пловдивско, където населението е около 700 000 души, а автомобилите – около 350 хил, пише "Труд". За същия период жертвите са общо 43 по пътищата в София-град (28) и област (15), където живеят малко над 2 млн. души, а регистрираните коли надхвърлят 1 милион. Една от причините да изпъква Пловдивско е рязкото намаляване на тежките катастрофи в София-град, докато в предишни години жертвите са били почти еднакви, коментира пред “Труд” шефът на КАТ Бойко Рановски.

На трето място в черната класация (виж таблицата) с 35 жертви изненадващо е неголямата Старозагорска област. Във Варненско, където населението и автомобилите са почти колкото в Пловдивско, убитите при катастрофи са 30.

Най-безопасната за шофьорите област е Смолянска, където за първите 8 месеца на тази година е имало само един загинал при пътна злополука. С по 5 жертви следват Търговищка и Кюстендилска област, а Габровска е със 7.

Бъчварова дава на Ананиев и данни за произшествията на пешеходни пътеки в градовете София и Пловдив за последните три години. И в двата града до юли 2016 г. няма нито един загинал на “зебра”, а ранените са 62-ма в столицата и 19 в града на тепетата.

Във Варна от вчера – първия учебен ден 15 септември, стартира инициатива за безопасност. На 10 пешеходни пътеки в морския град бяха монтирани пластмасовите фигури на момченцето Боби и момиченцето Кели. Миналата година те бяха в Кърджали, а по-миналата – в Бургас. Целта е шофьорите да намаляват скоростта, когато наближават зебрата.

За 2015 г. България и Румъния са на първите две места по жертви на катастрофи сред 28-те страни от Европейския съюз. Във всяка от двете държави жертвите по пътищата са 95 на 1 милион жители, което е с 4% повече от 2014 г. Следват ги Латвия – с 94 на 1 млн. Най-малко са убитите по пътищата в Малта, Швеция, Холандия и Великобритания, където броят им не надхвърля 30 души на 1 милион.