Електронен фиш за превишена скорост с над 30 км/ч в градски условия падна в съда заради... липса на снимка. Но не снимка на въпросния бързак, хванат от камерите на КАТ в крачка, а снимка на самото устройство записващо устройство. 

Атакуваният Електронен фиш е издаден за нарушения от края на 2018 година, когато мобилната система за видеоконтрол „TFR1–M" засякла лек автомобил  „Опел Вектра”, движещ се по ул. „Кукленско шосе” № 28 в Пловдив със скорост от 84 км/ч.

Поради нормата, че допустимата скорост в градски условия е 50 км/ч, наложената глоба за водача била в размер на 400 лева, съобщава "Трафик".

Превишената скорост е констатирана точно, има доказателство във формата на клип, няма съмнения за извършителя, няма порок във фиша - въобще нарушението е безусловен факт. Въпреки това обаче жалбата на шофьора е уважена, а фишът пада.

Причината за това благоприятно стечение на обстоятелствата за наказания е, че служителите на "Пътна полиция" забравили да снимат камерата и изобщо не изготвили протокол за използването ѝ. 

Използваната камера от катаджиите е от тези, които се монтират в патрулен автомобил и освен скорост засичат и нарушения като преминаване на червен светофар, неправилно изпреварване, отнемане на предимство и т.н.

За използването на всички видове мобилни записващи устройства за контрол обаче има регламентиран протоколен ред, който трябва да се спази. Той включва съставяне на протокол, в който се оказва кога и къде се поставя камерата, като документът се съпровожда със снимка на разположението на уреда.

В настоящият случай липсва както протокол, така и снимки на уреда по време на употребата му. Това дава законово основание на съда да отмени фиша от 400 лева като го определя като незаконен.