Обиден казанджия е на път да остави созополското село Атия без най-милото на мъжката част – домашната ракия, алармираха притеснени жители на селото, пише Флагман бг.

Наемателят на общинския казан Тодор Бурделов, който го стопанисвал 10-ина години, изтръгнал преди дни цялата инсталация и си тръгнал. Той се ядосал на това, че трябвало да се яви на търг за общинската сграда.

Уредите за варене на спиртни напитки били негови, но ракиджийницата – общинска. Казанджията дълго време я стопанисвал при неясни правила и срещу символичен наем. Изглежда вече е считал за своя и приел много лично желанието да се регулират отношенията му с общината.

Наемът отново щял да остане на възможно най-ниското равнище, но за да има правно основание да използва сградата, бил обявен търг– напълно рутинна процедура, каквато прилага всяка нормална администрация.

Тодор обаче се разгневил като разбрал, че ще отдават казана под наем и за 24 часа изтърбушил цялото помещение, вземайки със себе си всичко, което някога през годините е монтирал в сградата. В момента помещението изглежда като след бомбардировка.

Разбил е барбекюто, навеса и другите подобрения, които правили престоя там изключително приятен.

Нов наемател няма, а дори и да се намери, на него ще му трябва поне месец, за да инсталира уредите и да ремонтира щетите от стария стопанин. Много е вероятно тази година в село Атия да няма къде да си сварят ракията.

"Недоувявам защо постъпи по този начин. Разговаряхме с него, поканихме го да участва в търга, обещахме, че ще го оставим да работи при старите условия, докато влезе в сила новия договор, но той не искаше да чуе. Ядоса се и сътвори тези глупости.


Да не говорим, че по договор всички подобрения, които е направил, трябва да останат в полза на общината", коментира кметът на Атия Румен Димитров.

Казусът за ракиджийницата влезе и в дневния ред на последното заседание на Общинския съвет в Созопол. Съветникът от СДС Цветан Георгиев попита кмета Тихомир Янакиев какво ще правят в Атия, след като селото е останало без казан. 

"Там договорът за наем изтече  през август, пуснахме конкурс. В това време старият наемател отиде и разби казана.

Защо? Да се яви на конкурса, какво пречи? Отиде разби казана! Аз не мога да разбера какво е това нещо?

Изтича договорът, пуска се конкурс за ползване на земята и помещението, а той отиде изкърти всичко и си взе уредите и си замина. Аз не вярвам това да се възстанови от който и да е наемател за една- две седмици.

Можеше да се направи анекс, кой да предположи, че ще отиде и ще изкърти всичко", недоумяваше кметът Тихомир Янакиев.

Отвън е имало барбекю, което е разрушено, останали са само отломките
Досегашният наемател е премахнал всичко, което някога е правил на общинския казан. Според договора обаче подобренията трябвало да останат за наемодателя

Снимки: Флагман бг