Огромни, високи между 1 и 1.5 м вълни са излезли на плажовете в Бургаския залив, пише "Флагман". Вълнението дава знак, че дни след Илинден, както народното поверие казва, морето вече се е „обърнало“ и започва бавния си преход към есента. 

На двата големи плажа в Бургас – Северния и Централния – спасителските свирки не млъкват, опитвайки се да сигнализират ентусиасти със спорен опит в плуването, че морето е меко казано опасно.


На места се е образувало мъртво вълнение, което тази година, нехарактерно за ранните летни месеци, започна да се появява още през юни. В началото на август обаче, то е още по-мощно и създава истинска предпоставка за инциденти.

Температурата на въздуха в Бургас към 12:20 ч. е 30°C, което заблуждаващо кара мнозина да си мислят, че денят е подходящ за плаж и плуване. Това обаче съвсем не е така и е видно от малкия брой ентусиасти край брега.

Флагът на почти всички охраняеми плажове в Бургаско е червен, а вятърът, който към момента духа с над 11 м/с (40 км/ч) е способен да събори всеки чадър, който е закрепен не достатъчно добре.

Лошите новини са, че в идните дни времето ще се влошава. Няма опасност от валежи до края на седмицата, но пък вятърът ще се усилва, а с него – и морското вълнение. До петък скоростта на въздушните течения достигне пика си за следващите 10 дни – над 17 м/с, характеризиран от синоптиците като „много силен“ (62 км/ч) и ще смени посоката си от източен на североизточен, вкарвайки студент фронт.

Температурите ще се задържат сравнително стабилни – между 27 и 30 градуса, но пък с появата на вятъра, усещането съвсем няма да е за лято. 

Съветваме плажуващите да са изключително внимателни при влизане в морето  и да са особено предпазливи, особено когато посещават малкото останали неохраняеми ивици по Южното Черноморие.