Почетният гражданин на Хасково проф. Петкан Проданов е починал тази сутрин в хасковската болница след продължително боледуване. Погребението ще е днес от 16 часа на Пловдивските гробища, информира haskovo.net.
Проф. Проданов е световноизвестен учен, откривател на два нови кръвногрупови варианта, почетен гражданин на Хасково, номиниран от Американския биографичен институт за "личност на 21-то столетие", учредител на кръводарителски фонд за взаимопомощ.

Заради безценния си принос в медицината и своята общественополезна дейност професор Петкан Проданов е смятан от мнозина за наследник на видния хасковлия професор д-р Асен Златаров.

Десетки са публикациите на проф. Проданов в научни издания в САЩ, Европа и Австралия, на неговите трудове в областта на трансфузионната хематология се позовават най-престижните специализирани списания и учебници по света.

За признанието на световната медицинска общност говорят поканите към българския специалист да председателства редица форуми в чужбина, както и обявяването му за "доктор хонорис кауза" в Чехословакия. Именно там учения открива нов кръвно групов вариант, в чието название слага буквата "Н" - началната буква на Хасково на латиница.

Професор Петкан Проданов развива забележителна дейност и като преподавател в местния Медицински колеж и директор на Центъра по кръводаряване в Хасково. Сам дългогодишен кръводарител, той става инициатор и учредител на кръводарителски фонд за взаимопомощ, благодарение на който в случай на нужда всеки здрав пациент може да осигури за себе си и близките си животоспасяваща течност.

Председател на асоциация “Доброволно безвъзмездно кръводаряване и кръвопреливане”, номиниран за "личност на 21 век" и "лекар на 2003-та година" през 2006-та професор Проданов получава още едно заслужено признание - с решение на Общинския съвет тържествено е удостоен със званието "почетен гражданин на Хасково.