Хиляди признателни карловци и гости на града се стекоха тази вечер пред паметника на Васил Левски, за да отбележат 147 години от трагичната му гибел.

Много родители бяха довели малките си деца, за да ги учат на възпитание и обич към героите на България. Развяваха се национални знамена.

„В Карлово има два символа – чувството на тъга по изгубения най-свиден син на България и чувството на преклонение пред делото на Апостола на свободата. Апостолът е единственият българин, който подготви вдигането на България след 5-вековно робство да поиска свобода.Левски беше учителят, монахът, военният стратег, политическият лидер и държавник”, каза в словото си кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов.Областният управител Дани Каназирева направи кратка ретроспекция: „Васил Левски остава завинаги безсмъртен с делото и честността си. Всеки народ има своите велики личности, но Апостолът на свободата е само един. Неговите думи и завети остават в сърцето на всеки един българин.За съжаление, днес често забравяме един от заветите му: Дела трябват, а не думи”, каза Каназирева.Преди официалните слова, зам. началникът на отбраната ген. лейтенант Димитър Илиев прие почетния строй от представителните роти на Карловския гарнизон. На възпоменанието присъстваха народни представители, кметове на съседни общини и селища и общински съветници.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ