Опасната инфекция жиардиаза повали шестима души в Пловдив и областта от 1 до 7 октомври. За това информираха от Националния център по обществено здраве и анализи. Данните са тревожни, като се има предвид, че до момента толкова много хора не са се разболявали за толкова кратък период. Жиардиазата, известна още като ламблиоза, представлява диарийна инфекция на тънките черва, причиняваща се от едноклетъчен организъм Giardia lamblia, пише "Марица".

Чудните свойства на кислородната вода

Заболяването е разпространено по целия свят, като засяга 20-30% от хората. За страдащите от СПИН или други имунодефицитни заболявания жиардиазата може да е смъртоносна. Заразяването става след поглъщане на цисти. Има няколко начина на предаването му - от човек на човек, чрез замърсени ръце, неизмити хранителни продукти, от замърсена вода, от мухи и хлебарки или при полов контакт. Симптомите обикновено започват 1 до 2 седмици след заразяването, като продължителността на изявата им е 2 до 6 седмици. Най-често заболяването протича безсимптомно и рядко с клинична симптоматика. Оплакванията се изразяват с безапетитие, променен вкус, увеличено слюнкоотделяне, коликообразни болки в корема, диария, които преминават спонтанно.

В хроничните случаи се появява стомашен дискомфорт и подуване на корема от газове в червата. Чревната форма протича в съчетание с жлъчно-чернодробни и алергични проблеми, нервни и психични нарушения, разстройства на стомашната секреция. Диагностиката се извършва в паразитологична лаборатория чрез изследване на фекална проба. В момента се ползват достъпни препарати за лечение с доказан ефект, които личните лекари предписват. За осъществяване на ефективна профилактика е необходимо активно издирване, изследване и лечение на заразените, както и подобряване на битовата хигиена и култура и борба с мухите и хлебарките.