Кметът на община Златарица Пенчо Чанев сам подкара снегорин, за да помага в разчистването на населените места. В  срещу събота той смени един от претоварените шофьори и цяла нощ изрива снега от улиците, пише в. "Борба".
„Обстановката е много сериозна. Снеговалежът е обилен, а силният вятър предизвиква навявания. Реших да се включа лично в почистването на трасетата, защото шофьорите на останалите машини не смогват“, обясни местният управник. Чанев, който управлява втори мандат, информира, че в град Златарица няма проблем с енергозахранването, но пък селата до едно са останали на тъмно заради скъсани електропроводи.Един от най-трудните за изчистване райони според него е пътят към Разсоха. Още при първия валеж той се отправил със снегорина в посока непристъпното селце. Зад него пък е потеглила машина за опесъчаване. „Снегът е толкова много, че нямаше вече място къде да се изрива встрани. Повече от два часа вадихме заседнал в преспите мъж с беемве и летни гуми, който тръгнал… да си купува цигари“, разказва кметът. „Беше закъсал насред пътя. Водачът се оказа с лятно яке, с маратонки и бели чорапи. Отне ни 2 часа да го спасяваме. Друг пък го теглихме, защото затънал в снега, докато отивал на кафе. Това е безобразие”, гневи се Пенчо Чанев.

По негова оценка включването в зимното почистване му е дало много впечатления. „Разбрах, че повечето хора само мрънкат, но колко почистиха пред домовете си, пред обектите си. Някога зимата бе също такава и никой не се оплакваше, всички вървяхме по дирите на нашите баби и дядовци и бяхме здрави, пиехме вино, обичахме се и никой не хленчеше“, разкри Чанев и апелира към всички хора в общината да се хванат за греблата и да поизринат.