Кметове на кметства от цялата страна се събраха днес в Калофер на мълчалив протест. На днешния ден изтича срокът, който те бяха дали на държавата да реагира и да вземе мерки относно исканията им.

Кметовете на кметства искат законодателни промени, с който всяко кметство да има самостоятелен бюджет, както и да се намери механизъм, с който да се задължат общинските кметове да превеждат на малките кметства всички пари, гласувани от общинските съвети. Управниците на по-малките населени места са гневни, защото не разполагат с бюджетите си и всекидневно вадят от джобовете си, за да плащат за какви ли не дейности. Събралите се в Калофер кметове са от различни политически сили, всички настояват за финансова независимост. „Пишем докладна след докладна за една кутия боя или за торба цимент, на практика работим без никакви пари, защото парите за бюджета ни, определени от местите парламенти не стигат до нас“, гневни са управниците.
 
Те са категорични, че ако до другия месец държавата не вземе мерки, окупират жълтите павета и ще стоят там, докато бъдат изпълнени исканията им. Протестът, който тогава няма да е мълчалив, е насрочен за 10 ноември. Тогава в София ще се съберат стотици кметове на кметствата от цялата страна и всички техни поддръжници. 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ