Още по-строги ограничителни мерки ще бъдат въведени от утре в Пловдив заради епидемията от коронавирус. Това заяви пред "Марица" кметът на Пловдив Здравко Димитров.

"Никакви разходки в парковете, по тепетата и край Марица. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, за да намалим  риска от заразата",  каза градоначалникът. 

В парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана, тъй като достъпът и събиране на групи категорично са забранени.

"Опасно е, всеки трябва да го разбере и да бъде отговорен към себе си, близките и околните", изтъкна Димитров.

И напомни, че в Китай разпространението на коронавируса е овладяно благодарение на жестоката и всеобща дисциплина, в Индия нарушителите ги бият с палки, в Русия ги заплашва затвор, а в Германия по улиците изкарват хиляди военни, за да помагат на полицията.

"Много добре знам, че на никой от нас не е приятен този режим, свикнали сме да живеем заедно и да общуваме, но забранителният режим е въведен за  наше добро", подчерта градоначалникът.

В Пловдив няма да вдигат пейки от парковете, градините и пред блоковете, както е разпоредил кметът на Бургас. Но пък ще се налагат глоби на всички нарушители на забраните, като санкциите са от 5000 лева нагоре. 

По-рано шефът на областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев обяви, че от утре спира отпуските на всички служители, за да се засили контрола върху спазването на противоепидемичните мерки в града и областта.