Доайенът на бургаската неврология, една от най-уважаваните личности в областта на медицината за всички времена в Бургас д-р Сабето Асса е починал тази сутрин в 04:30 часа в дома си. Това поясниха негови близки, цитирани от "Флагман".

През последните 20-ина дни било ясно, че си отива, здравословното му състояние се е влошило, от 3 години докторът се е борел със злокачествено заболяване.

За съжаление няма да бъде организирано погребение заради извънредното положение и забраната за събиране на много хора в закрито помещение, каквато е залата на гробищния парк в Бургас.


Това уточнение се наложи да бъде направено, тъй като три поколения помнят и познават добре лекаря д-р Асса, който в периода 1975-1990 година обучи и даде на Югоизточна България цяла плеяда от добри специалисти по неврология.

Тялото ще бъде кремирано във Варна, след което урната с праха ще бъде поставена на определената за това Стена в Гробищния парк.

„За качествата Сабето Асса като лекар и интелект мога да кажа само, че ще остане в паметта ни завинаги като емблема на интелигентната част от Стария Бургас.

Той се държеше с пациентите си така, че създаваше у тях чувството за контакт с лекар от най-висока класа. Д-р Асса и като човек бе изключително внимателен и харизматичен“, каза председателят на еврейската общност „Шалом“ в Бургас Сабетай Варсанов.

Уточнението, че няма да бъде организирано погребение е важно за всички, които познаваха големия лекар.