Малко коте бедства от три дни на върха на 7-8 метрово дърво в центъра, до магазин “Ташкент” в Хасково, а от пожарната свиват рамене, нищо не можело да се направи. За това сигнализираха читатели на haskovo.net.

Припомняме, че тази сутрин в бюлетина на хасковската противопожарна служба бе отчетено спасяване на коте от покрива на магазин “Ташкент”. Това според официалната информация на Пожарната е станало в 17 часа вчера.


“Не е вярно. Дойдоха, огледаха и казаха, че не могат да стъпят на навеса, за да стигнат до дървото. И си тръгнаха”, разказа Димитър Чорлев от близкия бижутериен магазин, който е подал сигнал вчера за бедстващото животно. “От действията на пожарникарите котето се стресира и се качи още по-нависоко на клона”, допълни той.

“От три дни стои там и трепери. Ако остане там и тази нощ, със сигурност ще умре”, каза още той. Днес хора от съседните магазини отново звънили и на пожарната, и на тел. 112, но без резултат.

След телефонни разговори с няколко институции около 16.30 часа днес, от пожарната все  пак изпратиха отново екип. Докато огнеборците оглеждаха оперативната обстановка и съставяха стратегически план за действие, на място се появи и екип на интернет доставчика ЕСКОМ, повикан от репортерите. Един от тях - Митко Севов, чевръсто разгъна стълбата и след секунди бе на върха на дървото до бедстващото коте. Огнеборците участваха в спасителната операция като крепяха стълбата.

Митко обаче не успя да сграбчи котката, която в страха си скочи обратно от няколко метра върху козирката по фасадата на магазина. Оттам по свои котешки пътеки се озова на улицата.

Спасителната операция бе наблюдавана от много минувачи, привлечени от суматохата около дървото.