Сериозен удар срещу нова банда, опитваща агресивно да завземе наркопазара по Южното Черноморие, е направила Бургаската полиция, съобщава "Флагман", цитирайки отлично информирани източници. Това е станало преди броени дни, когато спецполицаи нахлуха в наркоплантация между поморийските села Бата и Страцин с близо 200 растения и подготвяна за продажба продукция от 90 кг.

Откритото количество дрога беше обявено като рекордно за тази година, а от прокуратурата съобщиха, че само изсушената листна маса възлиза на над половин милион лева. Разследващи обаче разкриха пред Флагман.бг, че на улицата дрогата върви в пъти по-скъпо: от 10 до 20 лв. за грам. Сумата може да се вдигне още, ако продукцията бъде пласирана на чужденците в морските курорти.

Все още не е готова експертизата на иззетите 193 растения, някои от които надвишават метър и половина. Очаква се количеството от тях да е около 100 кг. Това означава, че произведената дрога възлиза на няколко милиона лева, разриват още нашите източници.

Нито една от разбитите наркобанди за последните 5 години в Бургаско с лидери знакови лица като Димитър Желязков-Очите, Иван Митов-Слънцето, Георги Илиев, Любомир Славов-Мазния, Станислав Панайотов-Тачо и др. не е залавяна с толкова много дрога. Когато пък преди 2 години ГДБОП удари бандата от ММА бойци на Георги Карчев-Карчо и Илко Паскалев, полицията откри супер модерна наркооранжерия с около 10 кг канабис. Тогава главният секретар на МВР Младен Маринов обяви, че капацитетът на лабораторията е бил достатъчен да захрани нуждите от марихуана на половината от Бургас плюс тези на градовете около него.

Нивата е добре прикрита, а растенията са засадени на отстояние, за да дадат възможно най-добра реколта

Според нашите източници разбитата плантация в Поморийско е можела да покрие целия пазар на лека дрога по Южното Черноморие за няколко сезона напред.

Не случайно е избран и районът на оранжерята. Тя е разположена само на 20 км от най-големия ни морски курорт – Слънчев бряг и в непосредствена близост до Поморие и Несебър. Това до голяма степен решава проблема на бандата с транспортирането на дрогата.

Припомняме, че докато полива растенията е арестуван 57-годишният бургазлия Тодор Стаматов. Той е пенсиониран моряк, не е криминално проявен или осъждан. Нарконивата се намира точно във фамилния му имот. На пръв поглед той е идеален параван за престъпната дейност, твърдят от полицията.

90 кг е само изсушената готова продукция, открита в хартиени пликове и бидони

Защитната версия на бургазлията, който е регистриран като земеделски производител, е, че отглеждал марихуаната, за да си прави масло от нея. Той обаче няма здравословни проблеми и този мотив сериозно издиша. Това важи и за твърдението, че възнамерявал да изгори растенията заради ниското съдържание на наркотично вещество в тях. Тетрахидроканабинолът в иззетата дрога е 8%, съобщи директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Това е и средната стойност на залавяната през годините лека дрога в страната. Над 10 % активно наркотично вещество се съдържало единствено в най-скъпата и качествена марихуана на пазара, известна като "холандец".

Според разследващи след разбиването на бандата на Митьо Очите миналото лято интерес към Южното Черноморие и в частност към Слънчев бряг започнали да имат не само големите столични групировки, но и по-малките от вътрешността на страната, които преди не смеели да припарят в района.