„Боровец“ генерира огромен приход за посредници при работа зад граница. Всеки вербуван жител на кърджалийския квартал носи по 100 евро комисионна на местни „чорбаджии“, пише 24rodopi.com., позовавайки се на „пазарени“ за работа в Германия.

Според тях, един от схемата „Уреждам ви в чужбина“ дори е кмет на едно от кърджалийските села.

Хората работели на терен с жители на квартала от много време. Над 1000 души са заминали на гурбет в Германия през последните няколко години, като калкулирано това означава над 100 000 евро за местните посредници.

„Ерол идва и търси работници. Уреждат ги в тамошни фирми за чистота. Всеки момент ще тръгнат поредните бусове“, разкриха пред наш репортер хора от квартала.

Твърдят, че работата в Германия е една от най-ниско платените. Получават по около 700 евро на месец, а скромните заплати за немския стандарт ги праща в дъното по този показател.

Въпреки това много хора отиват зад граница в рамките на месеци. Фирмите са изрядни, правят се необходимите документи, казват жители на квартала. По 100 евро на осигурен работник пък е огромен стимул за посредници в търсене на евтина работна ръка.

Припомняме, че през миналото лято една от фирмите за сметопочистване дори остана без служители заради „германската авантюра“. Десетки работници напускаха и заминаха на Запад, като там трябвало да чистят киносалони.