Точно 24 месеца по-късно убийството на 62-годишния Богдан Динев най-после ще влезе в съдебна зала.  За престъплението беше задържана на 26 юли 2016 г. ученичка от местната търговска гимназия, информира "Монитор".

В петък работещите по досъдебното производство криминалисти са предявили на защитата материалите , от тях ставало ясно, че 18-годишната тогава Мария Гиздева е виновна за умишлено нанасяне на тежка телесна повреда в резултат на което е настъпила и смъртта на мъжа.

Леталният изход е в резултат на срязана с кухненски нож бедрена артерия и обилно кръвотечение, категорични са съдебните медици. Оръдието на престъплението е намерено в стаята , където съседи на 26 юли са намерели изстиналия труп.По дръжката  имало пръстови отпечатъци от Гиздева, която минути след нанасянето на фаталния удар е напуснала местопрестъплението.

Мария беше задържана след като потърси сама криминалистите, но преди това се е консултирала с адвокати , припомнят следящи сагата. Първоначално тя беше с мярка за неотклонение „задържане под стража“, която в последствие бе променена в „парична гаранция“ от 500 лв. Парите бяха събрани от близки на семейството й.

Впоследствие и тази мярка отпадна поради невъзможността да бъде продължаван срокът й за действие и вече 20-годишната жена е на свобода от почти година . Нейни познати припомнят, че тя успя да завърши средното си образование като частен ученик, в момента работела като сервитьорка в малко старозагорско заведение.

Под сурдинка запознати с хода на досъдебното производство разказват, че забавянето се дължало на работна версия, според която на фаталната дата 25 юли 2016 г. в жилището на криминално проявения и многократно осъждан Динев на улица "Чая"№44 Мария не е била сама.

Пак запознати намекват, че на експертите е било възложено да преценят дали жертвата е починала от раната на бедрото, или е издъхнала от исхемичен инсулт, което до голяма степен ще преобърне моментното повдигнато  обвинение за убийство по непредпазливост.

Заради бавещите се експертизи не може да бъде предявен иск от страна на дъщерята на убития Изабела, която е наела старозагорски адвокат да я представлява като законен наследник.

В показанията пред  дознателите Мария разказва, че забила ножа в слабините на Фаса при опит да се предпази от изнасилване.Тя и адвокатите й са категорични, че е действала в условията на неизбежна отбрана.

За смъртта ученичката  разбрала едва на следващия ден, когато минала покрай къщата на Динев и видяла криминалистите.

В жилището на Боньо Фаса тийнейджърката се озовала по негово настояване, той много искал да й покаже снимки на дъщеря си , с която бил във влошени взаимоотношения.
Трогнатата от сърцераздирателния  разказ на известния измамник и рекетьор хлапачка не устояла на увещанията му, тя дори не си представяла, че може да бъде обект на сексуалните му щения.

За това престъпление НК предвижда затвор от 2 до 8 години, но ако се премине по съкратената процедура в резултат на направените самопризнания и чистото минало на обвиняемата Гиздева може  да се окаже с условна присъда.