Празникът на мъжките рожби – Петльовден, беше отбелязан днес в централната пешеходна зона на бул. „Славянски” в Шумен, както и в село Голица, където ритуалът датира от времето, когато по време на турското робство са вземали мъжките деца за еничари. Организатор на събитието в Шумен бе местния клон на Национално дружество „Традиция”.

Много хора бяха свидетели на възстановката в центъра на града. Празникът, който се отбелязва на 2 февруари, води началото си от епохата на турското робство. Свързан е със събирането на най-тежкият данък - кръвният. С кръв от петли българските семейства са белязвали портите си, за да заблудят турските власти, че от техните домове вече са взети момчета за еничари. Това беше показано от местния клуб „Традиция“ в града.
„Интересното е, че той е много характерен точно за нашата част, за нашия регион тук, за източния, за Тракия Беломорска“, разказа Надежда Николова - един от организаторите на възстановката.

„Понеже напоследък, незнайно защо, този празник се свързва с не толкова приятни за нас неща, и ние искаме да покажем, че точно 2 февруари - Петльовден, това е празникът на мъжката рожба. Дори той се празнува от майки, които нямат момчета. Тогава майката, която има момиче, отива  в къща, където има момче, там да й заколят петела, за да се сдобие тя с мъжка рожба, да продължи рода ѝ“, обясни Николова.
Петелът, участвал във възстановката днес в Шумен, не пострада.

Десетки жители на община Долни чифлик и съседните общини присъстваха днес на традиционния фолклорен ритуал на Петльовден в село Голица. По време на турското робство, когато вземали момчета за еничари, смела голичанка заколила петел и сложила с кръвта кръст на вратата си, след което смаяните турци напуснали селото и повече не се върнали.

Дългогодишната учителка и автор на книга за село Гулица Златка Дойнова припомня думите на храбрата гуличанка, която не дала сина си на турците.
„Аз ще го убия, обаче на чужда вяра няма да го дам и баш пък на вас няма да го дам. Турците се изсмели ехидно и казали: „Хубаво. Направи го, пък ние ще дойдем, ще проверим. Хитроумната гуличанка заколила петела, казала на момчето, което трябвало да вземат за еничарче, и го поставила на дръвника, обляла го цялото с кръвта на петела и когато идват турците да проверят, просто останали смаяни“, разказа Дойнова.