За болен лебед, който плува близо до брега на централния плаж в Бургас, сигнализират притеснени граждани, съобщава БургасИнфо. Птицата е забелязана да се носи неконтролируемо по вълните, като едва държи главата си изправена.
За евентуалната опасност от зараза с птичи грип веднага е сигнализирано на телефон 112. „Лебедът едва си държи главата изправена, очевидно не е добре. Искахме да му помогнем, но не знаем как. Не знаехме, че в момента има птичи грип и не трябва да се пипат заразените животни. Веднага подадохме сигнал на телефон 112, защото птицата се носи некотролеруемо по вълните и може да излезе да брега, където играят деца“, разказа М.Г., която първа е видяла болната птица.Припомняме, че два мъртви лебеда са открити на пристанището в квартал Сарафово, още два на плажа между заведенията „Тропикана” и „Фиеста”, два на Централния плаж  и един след бариерата към Солниците. В област Бургас досега са регистрирани общо четири огнища на инфлуенца.

Първото е в  землещето на село Проход, където заразени бяха  водоплаващи птици. Второто огнище бе на Алепу, където болестта пренасяха орехчета, третото с център  къмпинг Градина, където има мъртви лебеди, а четвъртото огнище е в Бургас.

Областната дирекция по безопасност на храните, град  Бургас апелира гражданите да не пипат болни и умрели птици, а да сигнализират на телефоните на дирекцията или на телефон 112. (контакти на ОДБХ Бургас - Адрес: гр. Бургас, ул. Хан Аспарух №36, телефон: 056/813 280, e-mail: [email protected]). При намиране на диви бедстващи птици да сигнализират на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), град Бургас.