Първи смъртен случай на лекар от Инфекциозно отделение е факт през изминалото денонощие. Това стана ясно на днешния брифинг на Националния оперативен щаб. БЛИЦ припомня, че там стана ясно, че вече няма да има сутрешни брифинги, а броят на заразените с коронавирус у нас вече са 1588.

Починалата лекарка е 43-годишната д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение в МБАЛ Сливен, която е била интубирана, но не е успяла да преодолее инфекцията.

Д-р Иванова оставя детенце и съпруг, който също е лекар, специалист по инфекциозни болести и работи в инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен.


Д-р Илияна Иванова

"Тази вечер Сливен даде жертва на първа линия в борбата с коронавируса :( В инфекциозното отделение на областната болница е починала е д-р Илияна Иванова, вечно светла да бъде паметта и! Дълбок поклон!", написа във фейсбук Доброслав Иванов - Национален координатор в НФСБ (Национален фронт за спасение на България).

"И дано здравните власти обърнат сериозно внимание на отделението, в което досега са установени 7 положителни медицински лица, и в което хората работят под страшен риск!", допълни Иванов."За всички, които привеждат в доказателство цифри и статистика, че нямало нищо сериозно - дайте си сметка, че когато статистиката включва вас или ваш близък - става ТРАГЕДИЯ.

Бъдете благодарни, че сте извън статистиката (за сега), но НЕ бъдете неразумни ! Дълбок поклон пред всеотдайността й! Светла памет", написа д-р Ваня Косева.

Колегите й зоват Българския лекарски съюз да помогне финансово на семейството на д-р Иванова.

Трима са починали през денонощието, като другите два случая са на 64-годишен мъж в Смолян и 65-годишен в Сливен.

Новозаразените са 47, което е увеличение с 3% спрямо вчера.

5 нови положителни проби при деца между 2 и 16 години.

Общият брой на диагностицираните с коронавирус е 1588, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб Димо Димов.

БЛИЦ припомня, че от днес ежедневните брифинги на щаба се закриват заради недоволства сред обществото. Отговорите на медиите ще бъдат предоставяни при писмено зададени въпроси.
 
Ново огнище е пламнало във Видин, като там новите случаи са 22. Дом за деца без родителска грижа е карантиниран, всички 14 деца и персонал са затворени вътре, като едно от децата - на 14 години вероятно ще бъде прието в болница, тъй като е в среднотежко състояние.

В София случаите са 6, в Благоевград - 5.

В Пловдив има един новозаразен, както и в областите Пазарджик, Смолян, Ямбол, Сливен. Първи случай на коронавирус е открит и в Разград.

Сред медицинския персонал има 4 новозаразени.

Излекуваните са 287, което е 18% от общия брой на диагностицираните.

Към момента в болници са 317 пациенти, като 43 са на интензивно лечение, каза Димо Димов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!