Многопрофилната болница "Христо Ботев" във Враца е в тежко финансово състояние с над 12 милиона лева дългове. Въпреки това министерството на здравеопазването отказа да подкрепи вземането на банков кредит за покриване на част от задълженията, предаде БНР.
Над 70 на сто от собствеността на МБАЛ "Христо Ботев" е на Здравното министерство. На Общото събрание на акционерите, представители на министерството се въздържаха да подкрепят предложението на ръководството на болницата, да се изтегли заем за покриване на най-неотложните дългове. Те са за медицински консумативи и битови разходи. 

"Всяка една от фирмите чака, да си получи парите. Затова този заем ни трябваше. Защото всеки един момент могат да запорират сметките и да обявят болницата в несъстоятелност", каза Орлин Цветков, директор на здравното заведение.

За да се справи с тежкото финансово състояние, през последната половин година болницата преструктурира дейността си. Болницата има договор с Касата, лимитът се усвоява. Въпреки преструктурирането, пациентите и използваемостта на леглата се повишава. Изплащането на заплатите в болницата пък е просрочено с един месец.