Във Варна до гробищния парк „Тополи“ с кола може да се пътува само с винетка. Същото важи и за летището на втория по големина град Пловдив, съобщава в. „Монитор“.

Кметът на Варна Иван Портних ще поиска винетните стикери за жителите на селата Тополи и Константиново, както и на вилните зони около Варна да отпаднат, както това се случи в София със северната скоростна тангента. 

За да бъде намерен справедлив вариант за варненци, кметът Иван Портних започва преговори с Агенция „Пътна инфраструктура“. Те ще са за отмяна на винетките и за пътни участъци край Варна, съобщиха от кметския кабинет. 

В морската столица Тополи и Константиново са част от община Варна, но живеещите там пътуват до града по шосета, които са част от републиканската пътна мрежа. Затова в момента, за да отидат на работа или да закарат децата си на училище с кола, трябва да имат винетка. Такава е ситуацията и за варненци с адресна регистрация на север от града тъй като и курортът Златни пясъци е на общинска територия.

Варненци припомнят, че още през 2005 г., месеци след въвеждането на винетните стикери от общината са поискали от правителството 3 отсечки от републиканската мрежа да бъдат включени в града.

Това са пътищата до курортен комплекс Златни пясъци и до Тополи и Константиново. За целта табелите, указващи края на града, трябваше до бъдат преместени, а автомобилите да се движат в посочените зони без винетки.

В Пловдив пък проблемът с пътуването до летището се изостря и от факта, че до аерогарата няма как да се стигне с друг транспорт, освен с лека кола. Влакът, пътуващ по жп линията от Пловдив към Асеновград и обратно не спира на летище Пловдив. Спирката „Маврудово”, както е обявявана от говорителите на БДЖ, по гарите, се намира току до входа на военната авиобаза. Качи ли се човек на трена с куфарите си и е за летището, ще трябва да върви пеша километри наред и никак не е сигурно, че ще стигне навреме за полета си. Редовна автобусна линия между областния център и летището на Пловдив, защото аеропортът се намира в съседна община.

До жп гарата в Разград гражданите на областния център също не могат да стигнат, ако нямат винетка. В Габрово е възможно да възникнат спорове да има за пътуването към кв. Войково, което става по пътя към Севлиево.

В Монтана пък общината от няколко години чинно си плаща винетки за сметоизвозващите автомобили, които ползват малка отсечка от държавния път, за да стигнат до депото за битови отпадъци, отдалечено само на 2 км на града. Кметовете на Смолян и Търговище казаха, че не очакват проблеми с пътуването по републиканските пътища в чертите на градовете и всичко ще бъде, както досега. От общината в Петрич, поясниха, че нямат информация по казуса.

След като премиерът Бойко Борисов разпореди по Северната скоростна тангента на София да не се плаща пътна такса, бе решено да се демонтират табелите за винетки на магистралната отсечка. Вчера това все още не бе направено и най-вероятно ще стане в следващите дни.

За днес е насрочена среща между министър-председателя и ръководството на Националното сдружение на общините (НСОРБ) за решаване на казусите с винетките по републиканските шосета, минаващи през населените места.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!