Събарянето на незаконните къщи в село Войводиново продължава и днес. Вчера бяха съборени 6 немасивни постройки, каза тази сутрин кметът на селото Димитър Тосев.  

Припомняме, че на същото място двама млади цигани пребиха почти до смърт военен заради скандал на улицата.

"Ще се събарят само немасивните постройки. На масивните постройки са залепени необходимите документи, констативни протоколи за незаконно построените жилища. Те ще имат възможност в 14-дневен срок да обжалват и след това и те ще бъдат съборени. На 1,6 дка общинска собственост има около 20 къщи", обясни той пред различни ефирни медии.

"Възможност за връщане няма. Беше им дадена възможност отпреди може би 7-8 години. Имаше обявени общински имоти, които те можеха да ползват, тоест да застроят и да си осигурят нормален начин на живот. Те обаче отказаха", каза кметът на Войводиново.

В циганската махала с незаконни къщи във Войводиново функционирало частно Енерго, разкри кметът Димитър Тосев. Само първата къща в началото на гетото имала законно прокарано електричество, а тя захранвала всички останали постройки срещу такса от порядъка на 30 лв.
За целта били използвани всякакви кабели и проводници, които се връзвали към единствения абонат, който пък си плащал редовно сметките, обясни кметът.

При бутането на незаконните цигански къщи зарязаните печки, хладилници, велосипеди и мотопеди ще бъдат дадени на съхранение в полицейското управление, откъдето собствениците могат да си ги вземат.
В отговор на въпроса какво ще стане с многото животни, които жителите на незаконната махала изоставиха, кметът заяви, че той лично ще ги храни с хляб, докато бъдат настанени в приюти. Става въпрос за немалко кучета, котки и кокошки, които се разхождат зарязани и гладни в снега покрай първите пет срутени постройки. 

По думите му става дума за около 250 роми. Той подчерта, че има 4 законни къщи, при които всичко е нормално. "Няма ескалация на напрежение. Спокойно минава, но присъствието е всяка вечер", каза още Тосев. Той обещава, че теренът ще бъде продаден за жилищно застрояване.

Напрежението във Войводиново ескалира след побоя над военнослужещ от двама младежи от ромската махала на 6 януари. Всяка вечер оттогава възмутени от случилото се излизат на протест.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!