Стотици деца се включиха в традиционното масово обрязване в родопското село Рибново. Що е то детска сватба и как се харчат 5-цифрени суми за сюнет в Родопите? 

В пъстрото Рибново двигател на живота са вярата и традициите. Макар да определят местните като затворени хора, истината е, че в Рибново всеки е добре дошъл - особено на празник, съобщава Bulgaria on Air.


От години обрязването е паметно семейно събитие за мюсюлманите навсякъде по света, така е и в Рибново. Сюнетът в селото е масов, а в него се включват стотици деца.  Тази година за празника плаща семейството на Фатме и Феим. 9-месечният Феим прави първата си крачка в света на мъжете мюсюлмани.

Сюнетът е истински празник за мюсюлманите. 4 дни семейството на малкия Феим посреща гости, а в последния ден настъпва и кулминацията. Още от ранни зори в къщата на младото семейство се събират близки, а в подготовката се включват десетки хора.
 


Сюнетът е скъпо събитие и коства доста средства за семейството организатор. Обикновено масрафът достига 5-цифрена сума. Семейството обаче получава и много подаръци.