Тоновете животински отпадъци, заровени край рудниците над село Боров дол, могат да доведат до екокатастрофа, тъй като наблизо мястото има река и минерални извори.

Заради огромния брой трупове, най-вероятно на одрани норки, от неправителствената организация "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ) подозират, че фермата за ценни кожи край старозагорското село Маджерито стои зад ужасяващото гробище, съобщава trafficnews.bg.

 
"Имахме съмнения, че ще се опитат да прикрият уликите, тъй като мястото е частна собственост. Обиколихме района, доколкото успяхме. Вижда се току-що изровена пръст, вероятно от един-два дни.
 
Със сигурност е заравяно и копано. Миризмата е непоносима. Самата пръст мирише на мърша. Ясно е, че тук със сигурност има животински отпадъци", алармираха от сдружението.
 
Те призовават да се направи глобална проверка на мястото, за да се установи не дали има един такъв ров, а дали има масова практика на изхвърляне на подобни отпадъци.
 
От неправителствената организация уточниха, че в близост до мястото има река и минерални извори, от които хората пият вода. Според тях това е бомба със закъснител и ако не бъдат взети сериозни мерки, положението само ще се влошава.
 
По думите на Петя Арнаудова от КАЖИ, ако бъде установено, че откритите животни са били с цели вътрешности и им е взета единствено кожата, категорично става въпрос за промишлено производство на животни, които не се използват за консумация от човека, тоест труповете са отпадъчен материал.

Такива са единствено фермите за ценни кожи в България. 
 
По-рано днес стана ясно, че експерти от БАБХ вече са взели проби и изследват биологичните отпадъци край Боров дол.
 
От първоначалния оглед на мястото е установено, че това са трупове на животни, но експертизите ще покажат дали наистина става въпрос за норки.
 
Подобен тип биологичен отпадък е трябвало да бъде извозен към екарисаж, а не да бъде заравян, смята директорът на ОДБХ д-р Пламен Пенчев. По случая е образувано досъдебно производство.
 
Най-голямата ферма за норки в страната се намира до село Маджерито, Старозагорско. Капацитетът й е близо 129 000 животни. Методите за умъртвяване на норките, признати от закона, са изключително болезнени - токов удар или газови камери.
 
Контролните органи на РИОСВ и ОДБХ са издали нужните документи за фермите като животновъдни обекти, въпреки това те са в нарушение на два нормативни акта, твърдят от КАЖИ.
 
"Най-напред това е Законът за биологично разнообразие, според който, за да бъде отглеждан един неместен вид (какъвто е американската норка), той не трябва да уврежда местните природни екосистеми.
 
Задължително е да премине процедура, включваща решение на министъра, положителна научна експертиза, както и положително решение от Националния консултативен съвет по биологично разнообразие.
 
Нито едно част от тази процедури не е преминала за американската норка. Това е брутално погазване на закона, чрез което се застрашава биоразнообразието и екосистемите", категорични са от КАЖИ.