Майка на три момиченца от Бургас сигнализира за фрапиращи неуредици в здравната система в най-добрия град за живеене. Вчера най-голямата дъщеря на Михаела Чобанова пада и си удря тежко крачето. Необходима е лекарска намеса, но се оказва, че в Бургас няма дежурен ортопед, който може да я прегледа по Здравната каса.Така родителите обикалят три болници с трите си деца в колата и накрая се прибират вкъщи, без детенцето им да получи адекватна медицинска помощ, съобщава "Флагман".
В момента Михаела Чобанова  е в майчинство, но преди това работила в голяма фирма за износ на зърно.

Ето и пълния текст на сигнала й:

„Искам да подам сигнал за злоупотреба със здравната система в най-добрия град за живеене – Бургас. Доколкото ми е известно, здравето на детето е приоритет на държавата, но не и тук.

На 8.11.2016 мъжът ми взема 7-годишната ни дъщеря от училище, но по пътя тя пада, оплаква се от болки в крака и той я носи на конче. След като пристигат до логопедичния кабинет, установява, че кракът й е подут. Най-близката болница е бившата Трета поликлиника и я носи там. От здравното заведение му обясняват, че имат ортопед, но прегледът струва 30 лева, а и нямат свободни часове в момента, по-добре било да отидат в спешното. Той хваща такси и я води. Там отказват преглед, като обясняват, че единственият дежурен спешен ортопед е в болница „Дева Мария” във Ветрен. Обажда ми се мъжът ми, аз вземам другите две деца – на 4 години и на 4 месеца, паля колата и отивам до спешното, за да ги закарам на 20 км от Бургас. Там има ортопед, който преглежда срещу 40 лева, понеже е частна болница. Нямахме парите в себе си, взех само децата в бързината. Отказаха преглед. Обадих се 2 пъти и на тел.112, те казаха, че могат да ми пратят линейка, но пак там ще ме закарат, а за политиката на частната болница не отговарят.

Уважаеми г-н министър Москов, оказва се, че в Бургас има дни, в които няма спешна помощ, а само частна. Колко струва здравето на детето ми? А болката му? А унижението? Законен ли е отказът да бъде прегледано? Моля за вашето съдействие”, пише Михаела Чобанова.

Пострадалото краче на момиченцето е видяно едва тази сутрин от специалист. Оказва се, че е навехнато и усукано. Първокласничката една седмица ще си бъде вкъщи и три седмици ще е освободена от физкултура и тренировки в училище. Медицинското лице, което я е прегледало, казва, че забавянето е навредило, защото кракът не е третиран от началото, за да му спадне отокът. „Болката през нощта беше силна. Детето се измъчи, не може да си стъпва на крака”, каза още майката Михаела.